Mindenmás

Napi pakk: napsütés, érdekességek Csonka Jánosról, és a magyar kultúra napja is ma van

Energikusan és progromokkal tele kezdjük a hetet Szegeden. A az idő jó, ráadásul ma van a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esemény dömping is. Ez itt a napi pakk, amivel érdemes a hetet elkezdened!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden Artemisz, Artemíszia, Cintia, Délia, Domonkos, Dorián, Dormán, Ildefonz, Neszta, Surány, Szirén, Szíriusz, Teodolinda, Vince, Artúr, Rajmund és Anasztáz nevű olvasónknak. Érdekességek:

  • 201 éve ez a nap a magyar kultúra napja, de csak 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 201 éve ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.
  • 172 éve született meg Csonka János mérnök, az autókban használatos porlasztó feltalálója. Szegeden született. Gépész tanulmányait külföldön végezte. 1924-ben, a Műszaki Egyetem műhelyfőnökeként halt meg, ahonnan 72 évesen ment nyugdíjba. Igen leleményesen úgy kötött megállapodást az egyetemmel, hogy nyáron bérmentve használhatta a műhelyt saját kísérletei céljából.
Fotó: Csonka János, wikipedia.hu

Bár felsőfokú végzettséggel nem rendelkezett, munkája elismeréseként feljogosították a gépészmérnöki cím viselésére.

1893. február 11. a párizsi világkiállításon bemutatták Bánikval ketten az “Újítások petróleum motorokon” című tanulmányt, mellyel aranyérmet nyertek. Művükkel forradalmasították a motorizációt és annak elterjedését. Ez volt a porlasztó. 1900-ban leszerződött a Magyar Postával 2 db levélgyűjtő tricikli tervezésére.

MARAD A DERÜLT IDŐ A HÉT ELEJÉN IS

Hétfőn is marad a derült idő Szegeden. Annyi változásra számíthatunk, hogy a legalacsonyabb hőmérséklet -6 fokig megy le hajnalban és a napi csúcs +6 fok lesz.

Fotó: Időkép

PROGRAMOK A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL

Országszerte 1989 óta, január 22-én ünneplik A Magyar Kultúra Napját. Történelmi leírások szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezt a napot jelölte meg a Himnusz keletkezéseként. Ez az ünnepnap a magyar történelmi és kulturális hagyományok felelevenítéséről, a magyar nemzeti öntudat felerősítéséről és a nemzet szellemi értékeinek népszerűsítéséről szól, beleértve a magyar irodalmat is. Ennek szellemében, január 22-hez közeledve a Somogyi-könyvtár minden évben sokféle programot ajánl a látogatóinak. Az idei évben sem lesz ez másképp. A részletes program:

  • 2024. 01. 22. (hétfő) 9.00-16:30 – Helyszín: Földszint – Óriás színező, kvíz, tabletes és QR-kódos játékok, puzzle és memória fejtörők illetve egyéb meglepetések várják az oda látogatókat.
  • 2024. 01. 22. (hétfő) 11.00 – Helyszín: Gyermekkönyvtár – Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Szegeden című gyermekkönyvének bemutatója
    Beszélgetőtárs: Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros
  • 2024. 01. 22. (hétfő) 14.00 – Helyszín: Dóm tér – Tiszteletadás és koszorúzás Kölcsey Ferenc szobránál
  • 2024. 01. 22. (hétfő) 16.30 – Helyszín: 1. emeleti közösségi tér – “ÍRÓK-SORSOK-SZERELMEK”: A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei

A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játék-ban az agyműtétjére készülő, élet-halál között lebegő Karinthy (Fekete Ernő) képzeletben elhunyt feleségével, Bogával (Fekete Réka Thália), a valóságban pedig a szenvedélyes, minden férfit meghódító Arankával (Jordán Adél) viaskodik. A Fráter Zoltán forgatókönyve alapján készült, Szirtes Tamás-rendezte film júliusban a New York-i ONIROS Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját nyerte el.

Jó szórakozást kívánunk minden olvasónknak a programokhoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb