Közélet

Itt hamarosan BYD-gyár lesz: zajlanak a földmunkák a gyár területén, mutatjuk a jelenlegi állapotot

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Szegeden épül a BYD hatalmas autógyára, a területen pedig nemrég már elkezdődtek a komolyabb földmunkák is. A Totalcar nevű autós szakportál is megnézte magának a helyet, szerintük a szegedi beruházás Magyarországon is átrendezi majd az autóipari erőviszonyokat, hiszen a megszokott német dominancia mellé behozza a világ legsikeresebb villanyautó-gyártóját is Kínából.

Szegeden, pontosabban a Szeged-Béketelep városrészben épül a BYD autógyára. A szakaszosan megvalósuló beruházásra idővel 46 milliárd forintot fordít az állam, miközben a vasúthálózat bővítésére is szükség lesz, hogy a gyár közvetlen kapcsolatot létesíthessen a szintén kínai hitelből, a tervezettnél lassabban épülő Budapest-Belgrád fővonalba.

MÁR EGY ÓRIÁSHAJÓT IS BEMUTATOTT A VÁLLALAT, AMI 7000 JÁRMŰVET IS KÉPES ELSZÁLLÍTANI

A BYD a Tesla tavaly év végi legyőzése óta a világ legnagyobb volumennel büszkélkedhető villanyautó-gyártója. Európai konkurensei között a Magyarországon is fontos gyárral rendelkező és az elektromos váltásra épp átszerelő Audi, az új elektromos platformját majd Debrecenből indító BMW, vagy éppen a technológiai kihívásokra szintén válaszokat kereső Mercedes-Benz Kecskeméten. A kínai lépéselőnyről legyen elég annyi, hogy a BYD már bemutatta a 7000 járművet is szállítani képes óriáshajóját, a BYD Explorer No.1-et is.

A PORTÁL SZERINT AKKUMULÁTORGYÁR IS SZEREPEL A BYD TERVEI KÖZÖTT

,,Nem nehéz rájönni, hogy akkumulátorgyárnak is szerepelnie kell a BYD magyar tervei között, miközben az úthálózat fejlesztése és a vasúti vonalak meghosszabbítása is szükséges lesz ahhoz, hogy a kínai autógyár kihasználhassa Szeged logisztikai szempontból előnyös földrajzi helyzetét.” – írja a Totalcar. A kósza munkagépekkel megszórt, egyébként 300 hektárosnak mondott terület tegnap még keveset árult el a jövőbeli gyárkomplexum valós méreteiből, ám az biztos,  hogy az M5-ös és az M43-as autópályák kereszteződésénél intenzív mozgásra lehet számítani a következő években, íme, a mostani állapot:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb