Blog

Szeged365 egészségblog: ép testben, ép lélek – ezért fontos az év eleji egészségügyi állapotfelmérés

Egészségünk tudatos feltérképezése lehet a kulcs ahhoz, hogy hosszú, boldog életünk legyen. Ezért is nagyon fontos, hogy időt fordítsunk egészségi állapotunk alapos felmérésére. Ehhez pedig talán az egyik legjobb alkalom ilyenkor, év elején van, így biztosan kirobbanó formában vághatunk bele a következő 11 hónap kihívásaiba. Cikkünkben mutatjuk, milyen előnyökkel járhat, ha felmérjük egészségi állapotunk, illetve milyen vizsgálatok szükségesek, hogy megbizonyosodjunk általános jólétünkről.

A Szeged365 egészségblog támogatója a Korda Klinika (Szeged, Korda u. 18, +36 30 099 3379)

NAGYON FONTOS A MEGELŐZÉS ÉS A BETEGSÉGEK KORAI FELISMERÉSE

Egészségünk a legnagyobb kincsünk, így, hogy minél tovább megőrizzük, nagyon fontos gondot fordítanunk az általános állapotfelmérésre. Ez segítséget nyújthat az egészségügyi problémák korai felismerésében és a betegségek megelőzésében. A tesztek és vizsgálatok ugyanis lehetővé teszik az esetleges kóros elváltozások, eltérések vagy kockázati tényezők azonosítását még akkor is, ha még nem okoznak tüneteket. A kellő időben elkezdett kezelések pedig nagyban hozzájárulhatnak gyógyulásunkhoz.

TUDATOS TERVEZÉS, EGÉSZSÉGESEBB MINDENNAPOK

Az állapotfelmérés abban is nagy segítséget nyújthat, hogy tudatosabban megtervezhessük például táplálkozásunk, vagy, hogyan alakítsunk ki egy egészségesebb életmódot, vagy éppen milyen kockázatokat rejthetnek jelenlegi szokásaink, egészségi állapotunk.

A NAGYLABOR SOK MINDENT ELÁRUL

Dr. Kozma Anna, a Korda Klinika háziorvosa és üzemorvosa elárulta, nincs korhoz kötve, mikortól célszerű kivizsgáltatni magunkat, hiszen nagyon egyénfüggő, milyen problémák léphetnek fel, ám harmincon felül már ajánlott alávetni magunkat egy általános állapotfelmérésnek. Mint mondta, bármelyik korosztálynál egy általános laboratóriumi vizsgálattal indítanak, ami az orvosi zsargonban nagylabor címén szerepel. Ebben általában:

  • vérkép,
  • májfunkció,
  • cukorszintek,
  • lipidszintek, mint például a koleszterin mérése zajlik,
  • illetve vesefunkciós vizsgálatok,   
  • esetleg pajzsmirigy hormon irányába végzett vizsgálatok szoktak szerepelni.

ÉP TESTBEN, ÉP LÉLEK

Az állapotfelmérés során szerzett jó eredmények pozitív hatást gyakorolhatnak a mentális egészségünkre is, és nagy motivációt jelenthetnek egészségünk megőrzésére tett lépéseinkben, ugyanakkor a felfedezett esetleges problémák gyors orvoslására és így egészségi állapotunk javítására is kitűnő lehetőség.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb