Mindenmás

Gyorsulási verseny, MÁV módra: ilyen az, amikor már a traktor is lehagyja a vonatot (videóval)

Sok mindent láttunk és hallottunk már a MÁV kapcsán, de olyat, hogy egy traktor “gyorsulja” le a vonatot, korábban még nem nagyon. Most azonban ez történt, a MÁV tálcán kínálta a lehetőséget a kalandvágyó traktorosnak: MTZ vs. BZ, avagy vonat vs. traktor a Konyár-Derecske közötti szakaszon.

A videóra a Telex egyik olvasója szúrta ki: egy gazda úgy döntött, hogy a nem éppen tegnap gyártott, belarusz gyártmányú MTZ traktorával száll versenybe. Ezek a régebbi traktorok nem szélsebes tempójukról ismertek, de a MÁV lassújelei mellett bármilyen csoda megtörténhet, ahogy ez a videóból is kiderül:

A MÁV BZ-motorvonata már-már megalázó vereséget szenvedett a traktorral szemben, pedig a traktor motorjának hangján hallani, hogy azért volt némi küzdelem. Az előzés közben, látva, hogy győztes lesz a harc, a traktor sofőrje elégedetten intett át a vonaton zötyögő utasoknak, még a nevetését is hallani a felvételen. Érdemes hozzátenni, hogy a vonat körülményei ezen a szakaszon nehezítettek: hiába a versenyszituáció, a sínek állapota miatt nem gyorsíthat a mozdonyvezető.

EGY 20 KM/H-S KORLÁTOZÁS OKOZTA A VONAT VESZTÉT

Az eset egyébként a MÁV 106-os számú, Debrecen-Nagykereki vonalán történt, a Konyár és Derecske közötti szakaszon. A vonat vesztét a 104-145. szelvény között kitűzött 20 km/h-s korlátozás (lassújel) okozta. A traktor eközben kilencedik fokozatban, teljes gázzal haladt előre, körülbelül 35 km/h-val „száguldhatott”.

AZ ORSZÁG MÁS RÉSZEIN IS ELŐFORDULHAT ILYEN

Hasonló, szokatlanul lassan zötykölődő vonat könnyen előfordulhat az ország más részein is. Maga Lázár János, építési és közlekedési miniszter beszélt arról, hogy a 8500 kilométeres magyarországi vasúthálózatból nagyjából 4000-5000 kilométernyi szorulna azonnali javításra, ami a teljes infrastruktúra több mint fele. Hasonló előzés már elő is fordult Magyarországon, akkor egy csigajelmezbe bújt aktivista futotta le a Mátészalka-Debrecen között közlekedő menetrend szerinti vonatot – írja a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb