KözéletSmart SzegedVideo365

Nincs többé allergén anyag és hívatlan betolakodó a toll párnákban: óriási fejlesztést hajtott végre a Naturtex Kft. és az SZTE közös projektjük során

Jelentős kutatás-fejlesztést valósított meg a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem. Együttműködésük során újrahasznosított toll alapú, tartós higiéniás szintet biztosító termék és technológiafejlesztés valósult meg. A projekt ünnepélyes zárórendezvényét hétfő délelőtt tartották a Naturtex Kft. központjában, ahol Dr. Gellért Ákos ügyvezető és Dr. Dékány Imre akadémikus professzor avatott be bennünket a projekt részleteibe.

Mint Dr. Gellért Ákos elmondta, a toll használatától függően több alkalommal is újrahasznosítható, ezáltal az elmúlt években több szálloda – és bútoráruházlánc is fókuszba helyezte a fenntarthatóság jegyében az újrahasznosított anyagokból készülő termékek fokozatosan növelt forgalmazását. Így ma már reális az az üzleti várakozás, hogy egyes termékeknél bizonyos multinacionális kereskedelmi láncok esetében ez az arány 2030-ra eléri a 100%-ot.

NINCS TÖBBÉ ALLERGÉN ANYAG ÉS NINCSENEK HÍVATLAN BETOLAKODÓK A TOLL PÁRNÁKBAN ÉS PAPLANOKBAN

A használt tollak és pelyhek újrahasznosítása közben lehetőség nyílik a tisztítási folyamat optimalizálására, a hosszabb élettartam és tartósság növelésére. A Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem által közösen kifejlesztett új Guardown márkanevű bevonat képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a különféle egészségügyi szempontból nem kívánatos mikroorganizmusok (kórokozók) szaporodását, tudtuk meg Dr. Dékány Imrétől.

SAJÁT TECHNOLÓGIÁT DOLGOZTAK KI – KOMPLEX GYÁRTÓSOR GONDOSKODIK A TOLLAK ÉS PELYHEK ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁRÓL

A projekt keretében egy komplex termék- és technológiafejlesztés valósult meg. A tollak és pelyhek újrahasznosításához kapcsolódó feladatokat (válogatás, osztályozás, textil vágás) egy komplex gyártósorral oldották meg, amelynek köszönhetően immár higiénikus környezetben történik az anyagok előkészítése és kezelése. A fejlesztések eredményeként a Naturtex Kft. képessé vált arra, hogy a nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagokból saját technológiával ipari körülmények között gyártson újrahasznosított termékeket a nemzetközi vásárlóközönség részére.

CÉL, A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

Mint Dr. Gellért Ákos elmondta, az újrahasznosított toll kiválóan illeszkedik az úgynevezett SDG12 (Sustainable Development Goals) rendszeréhez, amely a fogyasztás és a termelés témakörére összpontosít. Az SDG, vagyis a fenntartható fejlődési célok rendszere az ENSZ által meghatározott 17 célt foglalja magában, amelyeket a világ közössége elfogadott annak érdekében, hogy javítsa a társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokat.

Az államilag támogatott fejlesztés négy év alatt készült el.

Operatőr: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb