Szegedi ArcokVideo365

Szegedi büszkeség, az osztrák határ mellől: európai szinten is rekord méretű zöld projektbe vágott a KöltözzMa, 14 ezer négyzetméteren

SIP, avagy “strukturált, szigetelt panel” (structured insulated panel). Ismerős a kifejezés? A témában fekete öves nagymesternek számító KöltözzMa az utóbbi időben rendszeresen tett róla, hogy az legyen. A Szeged mellett működő next-gen építőipari cég a környezetbarát, egyedülálló és hihetetlenül stabil házépítési megoldást helyezte egészen új dimenzióba, amikor bevezette a magnézium-oxidos SIP paneljeit, ezzel még gazdaságosabbá és környezettudatosabbá téve a módszert. A deszki vállalkozás a hétvégén akkora fába vágta a fejszéjét, amekkorába – legjobb tudomásunk szerint – Európában még eddig senki:

200 darab, egyenként átlagosan 70 négyzetméteres apartmanházat fognak megépíteni a forradalmian új, 100%-ban öko-tudatos MgO SiP panelből, amely egyedülálló léptékű beruházás a műfajban.

A helyszín Zalalövő, az osztrák-szlovén-horvát hármashatár mellett, azon belül is a festői Borostyán-tó partja, ahol a KöltözzMa csapata a hétvégén már el is kezdte az építkezési munkálatokat. Mint Nádasdi Csaba alapító a helyszínen elmondta, az elsődleges szempont az volt, hogy minél kisebb öko-lábnyomot hagyva, a környezetet minél inkább megkímélve építkezhessenek úgy, hogy a 200 apartmanház tökéletesen illeszkedjen az idillikus tóparti, erdő széli milliőhöz.

A szakember a beszélgetésünk során kifejtette, hogy a környezettudatosságot többek között

  • a felhasznált faanyag FSC tanúsítványa,
  • és a termékeik EPG nyilatkozata garantálja.

Az előbbi annyit takar, hogy a tetőfedéshez kizárólagosan használt svéd műszárított fenyő 100%-ban felelős erdőgazdálkodásból származik, vagyis ahány fát kivágtak, ugyanannyit telepítettek helyettük. Az utóbbi EPD (Environmental Product Declaration), vagyis környezetvédelmi terméknyilatkozat pedig egy olyan dokumentum, amely átlátható és összehasonlítható adatokat és információkat tartalmaz a termékek életciklusának környezeti hatásairól. A KöltözzMa egyébként az első a szegmensben, aki megkapta az EPD minősítést az országban.

A Szeged365 csapata az osztrák határig kísérte a KöltözzMa brigádját, annyi mesélni valónk van, hogy az anyagot két részletben hozzuk el Nektek, 48 óra különbséggel. Íme az első, a zalalövői Borostyán-tó festői partjáról:

A forradalmian új megoldásokkal dolgozó, tetőszerkezeteket és grafitos MgO SIP paneles gyorsházakat egyaránt építő vállalkozást IDE kattintva találod meg, az oldalukon egy profi kalkulátort is találsz, ahol építkezés előtt pontosan ki tudod számolni, mennyi az annyi.

Operatőr: Galyas Richárd

Drónvideó: Petrács Alex (AxeFly Vision)

Fotós: Vér Attila

Riporter: Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb