Kikapcs

150 alkotás, az Egyesült Államoktól Japánig: a Tömörkény István Gimnázium egykori hallgatói és művésztanárai műveiből nyílik kiállítás a Reök-palotában

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képző- és iparművészeti tagozata egykori hallgatói és művésztanárai alkotásaiból nyílik kiállítás a Reök-palotában pénteken.

MÁRCIUS 17-IG NÉZHETJÜK MEG A KIÁLLÍTÁST

Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, a művészeti képzés 1961-es indulása óta csaknem kétezer diák tanult a középiskola grafikus, szobrász, kerámia- és textilműves szakirányán. A március 17-ig látható tárlat az általuk készített alkotásokból és az őket oktató művésztanárok munkáiból mutat be kaleidoszkópszerű válogatást. Az Oktatás – művészet – hagyomány címet viselő kiállítás a nézők elé tárja azt a töretlen tradíciót, amely révén a több mint két emberöltő alatt a művészeti képzés Szeged és tágabb környezete művészeti életébe integrálódott – fogalmazott a kurátor.

150 ALKOTÁS, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKTÓL JAPÁNIG

A műfajilag és stilárisan is sokszínű tárlaton láthatók festmények, grafikák, szobrok, kerámiák, textilalkotások, installációk, videóinstallációk. A kiállítók között éppúgy szerepelnek a kánon részévé vált alkotók, mint a hazai művészeti képzések meghatározó oktatói vagy olyan fiatalok, akik a következő években válhatnak széles körben ismertté – közölte a művészettörténész. A bemutatott mintegy 150 alkotás jelentős részét a művészek ajánlották fel a tárlatra, az Egyesült Államoktól Japánig számos országból érkeztek munkák a kiállításra, és magángyűjtők mellett a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a szegedi önkormányzat is a kölcsönzők között van – mondta el Nátyi Róbert.

AZ ELMÚLT HAT ÉVTIZED VÁLTOZÁSAIT MUTATJÁK BE

A kiállítás a művészeti képzés történetisége mellett azokat a változásokat is igyekszik felvillantani a közönség előtt, amelyek a hazai képzőművészet eszközeiben és látásmódjában végbementek az elmúlt hat évtizedben – tette hozzá a kurátor.

A szegedi középiskola 2022-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Kezdetben Állami Leányiskolaként, majd Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselve várta a város fiataljait az intézmény; végül 1952-ben vette fel Szeged nagy írója, Tömörkény István nevét. Ugyanebben az évben bővült zenegimnáziumi tagozattal az iskola, majd pedig 1961-ben, Magyarországon Budapest és Pécs után harmadikként elindult itt a képző- és iparművészeti nevelés is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb