Szegedi Arcok

Mit mond a pszichológus? Mások szemében félelmetes bűnözőkről van szó, ő mégis az embert látja a Szegedi Fegyház és Börtönben

Nem egyszerű, nehéz karriert választott magának Szilágyi Margit bv. alezredes a Szegedi Fegyház és Börtön pszichológiai osztályának vezetője, aki most betekintést nyújt nekünk ebbe a világba. Nyilatkozott a munkájáról, kihívásokról, sikerről, eredményekről és a fogvatartottak társadalmi megítéléséről.

“Bármennyire is meghatározó egy-egy cselekmény az ember életében, az nem önmagában létezik. Ennek vannak előzményei, okai, kiváltó hatásai, például az aktuális pszichés terheltség, a környezet hatása. Ez a szemlélet természetesen nem mentesítheti az elkövető személyt a következmények alól, viszont a viselkedés megértésében elengedhetetlen” – vallja a szakember.

BÁRMENNYIRE IS ELFOGADÓ VALAKI, BŰNÖZŐKRŐL VAN SZÓ, AHOL MÉGIS AZ EMBERT KELL LÁTNI

Szilágyi Margit mindenkinél elsősorban a saját megítélésére alapoz, és csak miután az elég stabilnak bizonyul, akkor foglalkozik azzal a ténnyel, hogy milyen bűn elkövetése miatt dolgoznak együtt az érintettel a börtönben.

Nincs lehetősége visszautasítani a segítségnyújtást és minden alkalomra újra tekint, hogy az ő tudása is bővül általa még ennyi év elteltével is.

MI TÖRTÉNIK A SZABADULÁST KÖZVETLENÜL MEGELŐZŐEN ÉS UTÁNA?

Minden fogvatartott egy önálló személyiség, aki személyreszabott segítségnyújtást igényel – ilyenek a szegedi Csillag börtön lakói a szakember szemüvegén keresztül. A szerencsésebbek egy pszichésen támogató környezetbe szabadulnak, mely nagy mértékben befolyásolja a visszailleszkedés hatékonyságát – teszi hozzá a szakember.

“A szabadulással a külső, intézményi kontroll megszűnik. Ha az alapvető elvárásokat erre az időre sikerült belsővé tenni, szaknyelven interiorizálni, akkor a visszaesés veszélye csökken. Ez azt is jelenti, hogy a hétköznapi élet ritmusát a szabadult fogvatartottnak saját magának kell biztosítani: nincs ébresztő, nem kapja kézbe a reggelit, nem sorakoztatják munkára kivonuláshoz….”

TÜRELEM, TOLERANCIA ÉS TAPASZTALAT HIÁNYA, MINT NEGATÍV TÉNYEZŐK

Általában a türelem és tolerancia hiányát tapasztalom az utóbbi években, nemcsak a börtönviselt személyekkel kapcsolatban.

A börtönnel kapcsolatban személyes tapasztalatokkal nem rendelkezők véleményét megértem, de elfogadni nem tudomhangsúlyozza.

A SIKER OTT KEZDŐDIK, HOGY

“…beilleszkedik a kényszerközösségbe, elfogadja az aktuális helyzetet, dolgozik vagy munkát végez” – osztja meg Szilágyi Margit az álláspontját.

Te mit gondolsz a börtönviselt emberekről?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb