MindenmásVideo365

Algyőn razziáztak a rendőrök: újabb orvost kaptak el a gyógyászati segédeszközök ügyében (videóval)

Egy algyői orvossal bővült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI) indult költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak köre – tudtuk meg a rendőrségtől kedden.

A rendőrség közlemény eszerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos eljárás 2022 novemberében indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a KR NNI-nél. A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás azóta országos méretűvé nőtt.

EGY VÁRMEGYEI CÉG ÜGYÉBEN VIZSGÁLÓDNAK

Folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az ott létrehozott nyomozócsoportok a KR NNI-nél folyó eljárásokkal párhuzamosan gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket az NVSZ aktív közreműködésével.

A KR NNI egy Csongrád-Csanád vármegyei cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A nyomozás adatai szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

A MÚLT HÉTEN ALGYŐN FOGTAK EL EGY ORVOST

Az NNI Bűnügyi Szolgálat Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya és a KR munkatársai január 31-én Algyőn, az üggyel kapcsolatba hozható újabb ortopéd orvosnál tartottak kutatást, amelynek során informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, valamint mobiltelefont foglaltak le. A gyanú szerint a 38 éves férfi többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül közel hatszáz gyógyászati segédeszközt – köztük kerekesszéket, gerincortézist, gyógycipőt – írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 19 millió forintot igényelt vissza.  

JELENLEG SZABADLÁBON VÉDEKEZIK

A most elfogott férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel, hamis magánokirat felhasználásával és közfeladati helyzettel visszaéléssel gyanúsították meg. Jelenleg szabadlábon védekezik.

A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A most elfogott férfival együtt az ügycsoportnak mára 56 gyanúsítottja van: 23 orvos, 18 cégvezető, 10 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb