Közélet

Terjed az influenza: látogatási tilalmat rendelt el a kormányhivatal a kórházakban

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal CS/NEF/00274-2/2024. ügyiratszámú határozatával 2024. február 09. napjától visszavonásig a hódmezővásárhelyi, makói és a kakasszéki fekvőbeteg ellátó egységeinkben teljeskörű látogatási tilalmat rendelt el – derül ki a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ honlapjáról. Információink szerint a kormányhivatal az egész vármegyére kiadta a tilalmat, így Szegedre is, azonban a részletszabályokat az intézmények maguk határozzák meg.

Az biztos, hogy a hódmezővásárhelyi, makói és a kakasszéki fekvőbeteg ellátó egységekben a főportán leadott, névvel, osztállyal megjelölt csomagokat az intézmény dolgozói fogják a betegek részére eljuttatni. A csomagok leadása az alábbi időpontokban lehetséges:

  • délelőtt 9-11 óra között, illetve
  • délután 16-tól 18 óráig.

SZEGEDEN IS ELRENDELHETTÉK A LÁTOGATÁSI TILALMAT

Mint kiderült, mivel a kormányhivatal az egész vármegyére adott ki határozatot, így a szegedi klinikákon is látogatási tilalom lehet, ám hivatalosan még ezt nem közölte az intézmény. Többen azt írták a közösségi médiában, hogy például az Infektológiai Klinikán már csütörtökön délután szóltak a hozzátartozóknak, hogy nem lehet majd mától látogatni a betegeket, illetve az Ortopédiai Klinikán is hasonlóról számoltak be. Amint lesz hivatalos közlemény, frissítjük cikkünket!

TERJED AZ INFLUENZA

Az NNK csütörtökön tette közzé a frissített adatokat. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. január 29. és február 4. között az országban 47 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 271 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az 5. naptári héten összesen 398 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 335 minta közül

  • 92 betegnél az influenza A(H1pdm09),
  • 15 betegnél az influenza A(H3),
  • egy betegnél az influenza A(NT),
  • két betegnél az influenza B,
  • tizennyolc betegnél az RSV,
  • négy betegnél a human metapneumovírus,
  • 15 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Az influenza pozitivitási arány 32,8%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 4,5% volt. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a negyedik héten 291 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 35 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb