Közélet

BREAKING: lemondott Novák Katalin (frissítve)

Novák Katalin – azt követően, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek – szombat délután fél 6-kor bejelentette lemondását. Az új államfőt az Országgyűlésnek az elnöki megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztania.

Cikkünk hamarosan frissülni fog.

BOCSÁNATOT KÉRT MAGYARORSZÁG ELSŐ SZEGEDI SZÁRMAZÁSÚ ÁLLAMFŐJE

“Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről”

– mondta beszédében Magyarország első olyan köztársasági elnöke, aki Szegeden született.

A korábban a szegedi Ságváriban érettségiző államfő kifejtette, hogy azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban, a szeretetben.

“HIBÁZTAM”

Novák Katalin elismerte, a kegyelmi döntésről elmondható, érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mindközül a legérzékenyebb. Az államfő abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza ezzel.

“Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk”

– fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

“HÁLÁS VAGYOK AZÉRT, HOGY SZOLGÁLHATTAM”

Novák Katalin beszéde végén megköszönte a magas színvonalú munkát, az elhivatottságot, megköszönte családjának a hátteret, férjének, hogy segített megmutatni, egy férfi ugyanúgy tudja támogatni társát, ahogy egy nő.

A leköszönő köztársasági elnök úgy látja, kellenek a nők a közéletbe is, mert hite szerint akkor idővel méltányosabb, és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. „Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam” – mondta Novák Katalin.

FRISSÍTVE: VARGA JUDIT IS LEMONDOTT

A szegedi Novák Katalin után Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is bejelentette lemondását, azt követően, hogy tavaly még tárcavezetőként ellenjegyezte az államfő által aláírt, nagy port kavart elnöki kegyelmet. 

Varga az Európai Ügyek Bizottságának elnökeként és országgyűlési képviselőként dolgozott, valamint sajtóhírek szerint ő lett volna a kormánypártok EP-listájának vezetője a június 9-i választásokon – írja az Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb