Szegedi Arcok

Kihirdették a Szegedért Alapítvány idei díjazottjait: Varga Endre traumatológus érdemelte ki a fődíjat

Harmincötödik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai a 2024. évi díjakról és pályázati támogatásokról, és a beérkezett civil ajánlásokból kiválasztották az idei év fődíjasát valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját.

Mint közleményükben írták, a Szegedért Alapítvány 35 éve hű az alapítók által megfogalmazott célhoz: elismerni a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Szeged rangját növelő személyeket, emellett támogatni a város életét gazdagító értékes kezdeményezések, események megvalósítását. Három és fél évtized alatt 136 olyan szakmájában maradandót, emberségben kiemelkedőt alkotó kiváló személyiség kapta meg a Szegedért Alapítvány fődíját, valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait, akik elnyerték Szeged civil közösségének elismerését és megbecsülését.

ŐK RÉSZESÜLTEK AZ IDEI DÍJAKBAN

A SZEGEDÉRT ALAPÍTVÁNY FŐDÍJASA: PROF. DR. VARGA ENDRE

  • Varga Endre traumatológus professzor az orvosegyetem elvégzése óta a szegedi Traumatológiai Klinikán dolgozik, majd egy évtizedig intézetvezetőként. Szakmai elkötelezettsége révén vált a Szegedi Traumatológiai Klinika a csontegyesítő műtéti technikákat tanító nemzetközileg elismert AO oktatóközpontja. Az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek ellátási prioritását leíró ATLS protokollt Magyarországon is elsajátíthatják és alkalmazzák, ezzel jelentősen eredményesebbé válik a sürgősségi ellátás. Varga professzort mindenki sokoldalú, nyitott és barátságos embernek ismeri, aki a műtőn kívül is odafigyel a környezetére, a nehézsorsú emberekre. Az ő kezdeményezésére került ki életmentő defibrillátor a város több pontjára. Szeged város érdekében kamatoztatott kiemelkedő színvonalú orvosszakmai munkáját, iskolateremtő tevékenységét és közösségépítő munkáját ismeri el a Szegedért Alapítvány fődíja.
  • A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus kapja.
  • A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Németh György fotóművész kapja.
  • A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember kapja.

ÖSSZESEN 4,5 MILLIÓ FORINT ODAÍTÉLÉSÉRŐL DÖNTÖTTEK

A Szegedért Alapítványhoz 2024-ben a korábbinál is több pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek illetve publikációk létrejöttének támogatására. Az alapítvány három szakmai kuratóriuma ezúttal magasabb összegről, kuratóriumonként másfél millió forint, összesen 4 500 000 forint odaítéléséről döntött, mely ismét értékteremtő kezdeményezések megvalósulását segíti a város javára.

A Szegedért Alapítvány a 35. Díjátadó Gálát a hagyományt és az alapító szándékát követve, most is az 1879-es Szegedi Nagyárvíz napjához kötődően 2024. március 9-én, szombaton este 19.00 órától tartja a Szegedi Nemzeti Színházban.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb