Közélet

Célegyenesben a szegedi termálprojekt, még az idén elkészülhet (frissítve)

Célegyenesben a szegedi termálprojekt, még az idén az utolsó kör is elkészül. A geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni a gázfüggőséget és a károsanyag-kibocsájtást Szegeden. A 9 milliárd forintos, 60 százalékban az EU által finanszírozott beruházás célja az, hogy az eddig teljesen a gázra épülő távfűtési rendszert jórészt átállítsák a geotermikus energia használatára.

Mint kiderült, a városban hat évvel ezelőtt indult az Izland után a második legnagyobb kiterjedésű termálrendszer kiépítése. Kalmár László, a SZETÁV energetikai részlegének vezetője elmondta, hogy az idén már voltak olyan napok, amikor nem is kellett gázzal fűteni. A teljes készültségben 60 százalékkal csökken a város széndioxid kibocsátása.

FRISSÍTVE: EGY 2 EZER MÉTER MÉLYSÉGŰ TERMÁLKUTAT FÚRTAK

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a témában kiemelte, hogy most fejeződött be a Szilléri városrész geotermikus fűtési rendszerének kiépítése Szegeden, a 2,352 milliárd forintos költségvetésű beruházás uniós támogatással valósult meg. A kivitelezés során egy 2000 méter talpmélységű termelő termálkutat fúrtak a Pentelei sornál lévő Zápor-tó partján. A vízgépházban egy 8,4 MW kapacitású lemezes termál hőcserélőt, valamint a visszasajtoláshoz szükséges vízkezelő, vegyszeradagoló rendszert telepítettek. A geotermikus kört két, némileg sekélyebb visszasajtoló kút szolgálja ki.

A termál hőcserélő szekunder oldalát szigetelt távvezetékpárral kötötték össze a Felsőváros I-es fűtőművel, amely a meglévő távvezetékeken keresztül két másik fűtőműhöz is kapcsolódik, így azok hőkörzeteit is ki tudja szolgálni. A projekt évente az előzetes kalkulációk alapján több, mint 2,2 millió köbméter földgázt vált ki 69229 GJ geotermikus energiaforrással, a többlet villamos munka felhasználást is figyelembe véve évente 4482,44 tonnányi szén-dioxiddal mérsékelve Szeged üvegházhatású-gáz terhelését.

IZLAND UTÁN HAZÁNKBAN VAN A MÁSODIK LEGNAGYOBB GEOTERMIKUS ENERGIAKÉSZLET

Az Európai Unió legnagyobb geotermikus távhőrendszere épül Szegeden, amelyet 8,6 milliárd forint uniós forrással támogattak. Európában Izland után Magyarországon van a második legnagyobb geotermikus energiakészlet, a beruházás egész Európa klímavédelmi célkitűzéséhez hozzájárul, ami szerint 2050-re a teljes karbonsemlegesség elérése a cél. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb