Mindenmás

Egynapos matrica: csúszhat a bevezetés, de az is kiderült, hogy a megváltástól számított 24 órára szól, vagy egy adott naptári napra

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) oldalán az egynapos autópálya-matricák bevezetéséről szóló rendeletmódosítás tervezett szövege, amely meghatározza a matrica árát és az érvényességi időt. A matrica nem a megváltásról számított 24 órára szól, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig.

tervezet szerint az éves országos matrica mindenkori árának 9 százalékát kell fizetni az egynaposért. Az idén a motorok és a legtöbb – maximum 7 személyes – személyautók (D1M-es és D1-es kategória) esetében az éves matrica 57 260 forint, így az egynapos 5150 forint lesz. A 3,5 tonnánál könnyebb 8 vagy 9 fős személyautók (kisbuszok), valamint kisteherautók (D2-es kategória) esetében az éves matrica 81 280 forintos árának 9 százalékát, vagyis 7310 forintot kell majd fizetni az egynaposért – olvasható a Totalcar portálon.

EGY ADOTT NAPTÁRI NAPRA SZÓL A MATRICA

Az korábban nem teljesen volt világos, hogy az egynapos matrica hogyan lesz egynapos. Másként: a megváltástól számított 24 órára szól vagy egy adott naptári napra. A tervezet szerint az utóbbi lesz. Abban ugyanis ez áll:

A napi jogosultság a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig tart.

Ez azt jelenti, ha valaki mondjuk április 15-én 13 óra 48 perckor venné meg az egynapost, akkor csak április 15-én a nap végéig lesz érvényes, nem pedig április 16-án 13 óra 47 perc 59 másodpercig.

NEM BIZTOS, HOGY ELÉRHETŐ LESZ MÁRCIUS 1-JÉN

A módosítás a tervezet szerint március 1-jén lép hatályba. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy márciustól már elérhető lesz az egynapos matrica. A jogszabály-módosításban ugyanis ez szerepel: a megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább 30 napnak el kell telnie. Egyelőre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) oldalán nem jelent meg az egynapos ára, így elképzelhető, hogy késik a megjelenése a március 1-jéhez képest.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb