Mindenmás

Napi pakk: szél, eső, felhő és közúti ellenőrzés is vár a szegediekre

Az időjárás ugyan kisség melankólikus és még a rendőrök is ellenőriznek, mindezek ellenére sikeres hetet kívánunk a szegedieknek. Hozzuk a napi pakkot, hogy minden infó meglegyen a hét kezdéséhez.

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Zsuzsanna, Anna, Borbála, Borbás, Buda, Eliza, Kabos, Kunó, Manszvét, Oszvald, Ozsvát, Szendike, Zsuzsa, Kürt és Konrád olvasónknak.

ÉRDEKESSÉGEK

  • 221 éve megszületett Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője. Győrött született. Ő tervezte és építette az első magyar vasutat, mely mint lóvontatású vasút 1844-47-ig Pozsonytól Nagyszombatig, majd onnan Szeredig épült. Ezt a vasútszakaszt 1872-ben gőzmozdonyú vasúttá alakították át.
  • 207 éve megszületett Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos húga, aki megszervezte az első katonakórházat. Teljes nevén: Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Zsuzsanna, meszlényi Meszlényi Rudolfné Az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga. A legelső katonakórházakat Kossuth Zsuzsanna szervezte meg 1849-ben, elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét, az Amerikai Egyesült Államokbanmég életében nagy tisztelet övezte.
  • 163 éve megszületett Jókai Róza festő, író, Jókai Mór nevelt lánya, Feszty Árpád felesége. Laborfalvi Róza unokája, Jókai Mór fogadott lánya, Feszty Árpád felesége és Feszty Masa édesanyja. Jókaival nagyon jó kapcsolata volt addig, amíg a 70 éves Jókai feleségül nem vette a 18 éves Nagy Bellát. Jókai Róza szegénységben, sokszor nélkülözve élt, a neki járó csekély örökségrészt sem kapta meg. Festészetet Munkácsytól és más neves művészektől tanult, azonban nem volt lehetősége az alkotásnak szentelni idejét.
  • 146 éve Edison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülekre. A mai gramofon őse még abban az évben Európában is ismert lett, miután március 11-én Puskás Tivadar, Edison európai megbízottja bemutatta a Francia Tudományos Akadémián.

SZÉLLEL, ESŐVEL ÉS FELHŐVEL FOGADJA A SZEGEDIEKET AZ IDŐJÁRÁS

Hétfőn széllel, esővel és felhőkkel kezdjük a hetet Szegeden. Hajnalban párás időre és csupán néhány fokra számíthatunk, később 12 fokig fog emelkedni a napi csúcs.

MÁTÓL EGY HÉTIG FOKOZOTT KÖZÚTI ELLENŐRZÉS VÁRHATÓ

2024. február 19 és 25 között ROADPOL akcióra számíthatnak a szegediek. Fokozott közúti ellenőrzési akciót tart a Magyar Rendőrség az említett időszakban. Itt írtunk róla korábban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb