Szegedi Arcok

Teszteld le szürke kis agysejtjeidet, s tudd meg, Te is beletartozol-e a világ legintelligensebb embereibe! Ismerd meg a zsenik klubját, a szegedi Mensa tagokat

Tudtad, hogy Szegeden külön klubja van a zseniknek? Ők a Mensa nevű szervezet tagjai, akik intelligenciája olyan magas, hogy azt csupán az emberiség legfeljebb két százaléka mondhatja el magáról. A szervezetről, céljaikról beszélgettünk a szegedi csoport kiemelt vezetőjével, Csukonyi Lászlóval, s azt is mutatjuk, hol tesztelheted le, Te beletartozol-e ebbe a bizonyos 2%-ba.

AZ A BIZONYOS 2%

Mint Csukonyi László elárulta, a Mensa egy nemzetközi egyesület, amely 1946-ban Angliában jött létre, s célja, hogy összefogja a világon a magas intelligenciájú embereket. A szervezet missziója az intelligencia népszerűsítése és a tagok számára különböző szabadidős tevékenységek biztosítása. A tagok között pedig a társadalom valamennyi rétege megtalálható az asztalostól kezdve a buszvezetőkön át a programozókig, vagy orvosig bárki. Egy követelmény van csupán, hogy megfeleljenek a szervezet egyetlen tagsági követelményének, azaz az emberiség legfeljebb két százalékára jellemző eredményt érjenek el a Mensa saját intelligenciatesztjén. Vagyis a Mensa-klubokba azok kerülhetnek be a világon mindenütt, akik az IQ-teszteken jobban teljesítenek, mint a népesség 98 százaléka.

TÖBBEK KÖZÖTT PSZICHOLÓGUSOK ALAKÍTJÁK KI A TESZTEKET

„Ez egy standardizált IQ-teszt, az intelligenciahányadost méri, amit 18 éves kortól kezdve lehet megírni. Az intelligencia egy velünk született részből áll, másrészt a környezeti hatások is befolyásolják. A különböző országok Mensa-klubjainak különböző tesztjei lehetnek, így Magyarországon is egy meghatározott tesztet használnak, ahol a legmagasabb 2%-ot elért jelentkezőket választják ki. A tesztet pszichológusok, tesztfelelősök felügyelik, ők alakítják ki. Több ilyen teszt is létezik, tehát véletlenszerűen osztják ki a tesztírók között, így két ember szinte ugyanazt a tesztet biztos nem írja meg” – mondta el Csukonyi László.  

A képen Csukonyi László. Fotó: Csukonyi László

A SZEGEDI AZ EGYIK LEGNAGYOBB ÉS LEGAKTÍVABB VIDÉKI CSOPORT

Magyarországi szervezete, a Mensa HungarIQa egyesület közel 5000 tagot számlál, ezen belül a szegedi csoportjához is már körülbelül 150 IQ-bajnok tag csatlakozott. A szegedi tagszervezet, mint Csukonyi Lászlótól megtudtuk, az egyik legtöbb tagot számláló és legaktívabb szervezet a Mensa vidéki csoportjai közül. Programjaik igen szerteágazóak: a túrázástól kezdve a múzeumlátogatáson keresztül a beszélgetéseken, előadásokon át az úgynevezett SIG-ekig (Special Interest Groups), mely keretében a tagok egyfajta „szakköröket” hozhatnak létre. Ezekben az azonos érdeklődéssel rendelkező tagokat maguk köré gyűjtve különböző programokon vehetnek részt, amelyek kifejezetten az ő érdeklődési körüknek szólnak, mint például a társasjátékozás, borkóstolás, vagy éppen valamilyen karitatív tevékenység végzése.

LETESZTELNÉD INTELLIGENCIÁDAT? MUTATJUK, HOGYAN TEHETED MEG

A következő tesztírásra február 29-én a TIK-ben kerül sor, így ha szeretnéd próbára tenni magad, nincs más dolgod, csak jelentkezni. Addig is, ha szeretnéd megdolgoztatni a kis szürke agysejtjeidet, és kíváncsi vagy arra, beletartozol-e ebbe a bizonyos 2%-ba, ITT találhatod a Mensa online IQ-próbatesztjét.

Fotók: mensa.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb