Közélet

Szegeden végzett, és Szegeden is tanít – szinte biztos, hogy Sulyok Tamás lesz az új köztársasági elnök

Sulyok Tamást jelöli a Fidesz–KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján. Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. És mivel a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel kormányoz, így biztosra vehető az új államfő személye.

A szegedi születésű Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását, miután hatalmas közfelháborodást váltott ki azzal a döntésével, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek. A leköszönő köztársasági elnök elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért.

SULYOK TAMÁST JELÖLIK A KORMÁNYPÁRTOK ÁLLAMFŐNEK

Február 21-én kezdődött a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának kétnapos kihelyezett frakció- és kormányülése Balatonalmádiban. Itt a kegyelmi üggyel kapcsolatos, korábban már bejelentett új gyermekvédelmi törvénycsomag mellett a kormánypártok megtárgyalták azt is, hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek. A frakcióülés utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy Sulyok Tamást jelölik a kormánypártok államfőnek.

Sulyok Tamás 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. A Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását, jogi szakvizsgájának abszolválása után 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett.

  • 2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott.
  • 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi Tudományegyetem jogi karán.
  • 2013-ban PhD fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete volt.
  • 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja,
  • 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese.
  • Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

SZINTE BIZTOS, HOGY SULYOK LESZ AZ ÚJ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK

A tényleges választást jelölés előzi meg, amelynek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatát megkapta. Mivel a Fidesz–KDNP-frakciónak megvan a megfelelő számú képviselője ahhoz, hogy elsőre megszavazza Novák Katalin utódját, így szinte biztos, hogy Magyarország új köztársasági elnöke Sulyok Tamás lesz – véli az Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb