KözéletVideo365

Kalmarine vlog by Szeged365: közeleg a szezon, Kipper György pedig most elmondja nektek, milyen változásokkal várja az idei év azokat, akik vízre szállnak a Tiszán

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a nyakunkon van a hajózási szezon, de itt nálunk a Szeged365-nél igyekszünk elébe menni a dolgoknak. Nincs ez másképp most sem, ezért a Kalmarine-nal közösen nagyjából egy másfél hónappal megelőzzük a startot, ezért felkerestük Szeged talán legismertebb hajózási szakértőjét, Kipper Györgyöt, aki egyébként (ha valaki nem tudná) már évtizedek óta vitorlás, kisgéphajó és jetski oktatással is foglalkozik a városban, ottjártunkkor pedig éppen egy társaságot kellett kimentenie, akiket egy kicsit elsodort a Tisza a csónakjukkal együtt.

A mostani cikk plusz vlog-videó kombónkat igazi, vérbeli szegedi kapitányoknak, vagy olyan hajózás iránt érdeklődőknek ajánljuk első sorban, akik szeretnének megismerkedni ezzel a világgal közelebbről. Pár nappal ezelőtt leugrottunk a gyönyörű Tisza partjára és az évtizedek óta Szegeden hajózást oktató, legendás Kipper Györggyel beszélgettünk. Találkozásunk igen akciódúsan indult, ugyanis mikor megérkeztünk, Gyuri éppen egy társaságot mentett ki a folyóból, akiknek egy kicsit megtréfálta a csónakját a Tisza.

MAGASABB VÍZÁLLÁSNÁL LEGFŐKÉPPEN AZ USZADÉL JELENT PROBLÉMÁT

Rögtön rá is kérdeztünk, hogy mennyire gyakoriak a hasonló esetek és, hogy mik okozhatják azokat. Szeged egyik legismertebb vízi-arca elmondta, hogy ennél a szokásosnál magasabb vízállásnál legfőképpen az uszadék az, ami próbára teszi a vízreszállókat, amelyek rendszeresen fennakadnak a különböző úszóműveken, így a szegedi vitorlás kikötőn is. Mosolyogva azt is hozzátette, hogy a különböző vízi sportot űzőknek gyúrásra, vagy konditeremre nincs szüksége, ugyanis itt az erőnlét és esetenként az ötletelés is szükséges.

A SZEZON MÉG ODÉBB, DE MÁR MOZGOLÓDNAK A SZEGEDI HAJÓSOK

Szeged közismert hajósa elmondta nekünk, hogy az idei évben is komoly változások várhatóak a hajózás világában, ami egyszerre jár pozitív és negatív hatásokkal. Utóbbit illetően arról mesélt, hogy ugyan az elmúlt években a kishajós vizsgadíjak nem változtak, a jogszabályi környezet átalakulásának köszönhetően februártól akár több tízezer forinttal is nőhet a vizsgadíj költsége. Természetesen pozitív dolgokról is beszámolt nekünk: a korábbi évekkel ellentétben, már februárban szikrázó napsütés fogadott minket a vitorlás kikötőben, ami a hajózást oktatóknak és tanulóknak is igen kedvező. Legfőképpen azért, mert az elmúlt években az időjárási körülmények – legfőképpen a jégzajlás – nem tették lehetővé a gyakorlati oktatás megkezdését ebben az időszakban. Kipper György viszont most megosztotta velünk, hogy az előző évekhez képest idén hamarabb érkező tavaszias időjárás miatt a februárban sikeres elméleti vizsgát tett fiatal hajósok már akár a hétvégén nekieshetnek a gyakorlati képzésnek.

A HAJÓS SZOLGÁLATI KÖNYV MEGSZERZÉSÉHEZ AKKREDITÁLT KÉPZÉS SZÜKSÉGES, SZEGEDEN CSAK NÁLUK SZEREHETED BE

A hajózási jogszabályokat jelentősen szigorították az elmúlt évben, ami miatt jóval nehezebb megszerezni az úgynevezett hajós szolgálati könyvet. Mint Kipper György elmondta, ehhez most már egy akkreditált-képzésre van szükség, amit a Tisza vonzáskörzetében csak és kizárólag náluk lehet beszerezni, így aki komolyabban érdeklődik a hajózás világa iránt, keresse őket bizalommal! Jetskiért vagy motorcsónakért pedig irány az Kalmarine, az Algyői úton!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb