Közélet

Havi 800 ezer felett kereshet mától egy szegedi egészségügyi szakdolgozó

Átlagosan 20 százalékos alapbéremeléssel folytatódik március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi egységes 18 százalékos béremelést követően. A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően havi keresetük meghaladhatja a 800 ezer forintot Szegeden is.

A Belügyminisztérium pénteki közleménye szerint az egészségügyi szakdolgozók keresete 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát. A béremelés, amely megközelítően 84 ezer munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik. Az ápolók béremelésére 200 milliárd forintot fordít a kormány.

A KORÁBBI PÓTLÉKOK TÖBBSÉGE BEÉPÜL AZ ALAPBÉRBE

Mint kiderült, a korábbi pótlékok többsége, például

  • a szakterületi pótlék,
  • a vezetői pótlék,
  • a címpótlék,
  • az idegennyelv-tudási
  • és a képesítési pótlék

beépül az alapbérbe, ezzel már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók alapbéren felüli mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő – húzta alá a tárca. Fontos változás egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése. Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni.

AZ ELSŐ EMELT ÖSSZEGŰ BÉR ÁPRILISBAN ÉRKEZIK

Az új bértábla minimum és maximum összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért. A tárca a közleményében kitért arra, hogy a béremelés végrehajtásáról az egészségügyi intézmények módszertani tájékoztatót kaptak a Belügyminisztériumtól – írja az Economx.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb