Mindenmás

Kihaltan árválkodik a makói vasútállomás

2023-ban, száznegyven év után megszűnt a vasúti személyszállítás Makón. 1883 januárjában érkezett az első vonat, majd száznegyven évvel később 2023. július 31-én pedig az utolsó. Azóta is üresen áll az állomás, semmi nem történik vele.

Makóra 1883 januárjában – a két évvel korábban megalakult Arad–Csanádi Vasút révén – érkezett meg az első vonat, 140 év után, 2023. július 31-én pedig eddig az utolsó. Az Újszeged – Mezőhegyes közötti vasúti személyszállítás – mely útja során érintette Makót tavaly megszűnt, azóta magányosan, áthaladó szerelvények nélkül árválkodik a makói vasútállomás.

TÖBB FONTOS PILLANAT KÖTHETŐ EHHEZ A VASÚTÁLLOMÁSHOZ

  • Lényegében a motorvonati közlekedés 1906 márciusában egész Európában itt indult el először, emiatt ez a vasútvonal óriási hírnévre tett szert.
  • 1945-ben államosították, része lett az állami vasúthálózatnak, a szegedi igazgatósághoz került. A rendszerváltásig továbbra is nagy forgalmat bonyolított le.
  • Jó fél évszázada, amikor kifejezetten divatos volt a kis forgalmú vonalak kiváltása busszal, Makón maradtak a vaskerekek, azaz a vasúti közlekedés.
  • Talán kevesen tudják azt, hogy sokáig budapesti expressz is létezett, ami a Makó–Hódmezővásárhely szakaszon jutott el Szolnokig, és onnan a fővárosba, a vonal ezen része azonban 2009-ben megszűnt, pontosabban szünetel azóta – írja a 24.hu.

GYÖRKŐ ZSOMBOR PÉCSI HOBBIFOTÓS ORSZÁGJÁRÁSA SORÁN A HELYSZÍNEN JÁRT

A makói vasúti közlekedésre, a vasútállomás dicső múltjára a ma már kihalt makói vasútállomáson emléktábla és kiállítás emlékeztet. Györkő Zsombor pécsi hobbifotós országjárása során a napokban a helyszínen járt, és mementóként a képgalériában is látható fotósorozatot készített a jelenleg árválkodó makói vasútállomásról.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb