SportSzegedi Arcok

Az olimpián láthatjuk utoljára Mikler Rolandot a válogatottban

Szegeden senkinek sem kell bemutatni Mikler Rolit, a 239-szeres válogatott, az OTP Bank-Pick Szeged kulcsembere a magyar kézilabdázás meghatározó alakja, nem csak Szegeden, hanem a válogatottban is. Mint ma az Indexnek adott interjújából kiderült, városunkban ugyan marad, de a válogatottól hamarosan elköszön.

Mikler Roland a Dunaferr együttesénél kezdte elképesztő karrierjét. A dunaújvárosiakkal az EHF-kupában és a Kupagyőztesek Európa-kupájában is szerepelt, majd 26 évesen, 2010-ben szintet váltott annak érdekében, hogy a kézilabda topszintjén, vagyis a Bajnokok Ligájában léphessen pályára. A szakágban nemzetközileg is jegyzett mindkét magyar csapatnál megfordult.

A kiváló kapus az Indexnek adott interjújából kiderült, hogy mindeközben elképesztő pályát jár(t) be: háromszoros Bajnokok Ligája-döntős, SEHA- és EHF-kupa-győztes, hatszoros magyar bajnok, négyszeres Magyar Kupa-győztes, az év kézilabdázójának és a BL All Star kapusának is megválasztották, a válogatottal 2012-ben, Londonban olimpiai negyedik helyezett.

AZ ELSŐ NAGY LÉPCSŐFOK, SZEGED

„Már korábban megkerestek a Szegedtől, de olyan csapat volt itt, amelyben nem igazán tudtam volna labdába rúgni, ezért inkább Dunaújvárosban maradtam első számú kapusként, ami akkor a legfontosabb volt számomra” – hangsúlyozta az Indexnek.

A Szeged is éppen átalakulóban volt, emlékezett Mikler, a klubnál a fiatalítást tűzték ki, miközben ott is anyagi problémákkal szembesültek. Az első szegedi időszakát, ami 2010-ben kezdődött és 2014-ig tartott, ezek figyelembevételével egy szóval úgy összegezte: „szenzációs.”

LEGNAGYOBB SIKEREI ÉS FÁJDALMAI OTTHONA VOLT VESZPRÉM

Kiemelte, hogy nagyon jól érezte magát Szegeden, nehéz volt a búcsú, de akkor, abban a pillanatban ez volt a helyes választás részéről.

Amiért pedig 2019-ben visszatért a Szegedhez, annak igen nagy köze volt a veszprémi edzőváltáshoz. 2017-ben a svéd Ljubomir Vranjes érkezett a bakonyiakhoz, aki kevés szavazott bizalmat a magyar kapusnak, sőt, már több új játékost is megkeresett a posztjára. A Szeged pedig kapott az alkalmon. 

ÚJRA SZEGEDEN, AHOL A MAI NAPIG MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐ

Amikor elment tőlük, a spanyol sztáredző, Pastor azzal vált el Miklertől, hogy bármikor visszavárják. Így 2019-ben, öt év után vissza is tért a Tisza partjára. “Abban a helyzetben mélyen is voltam. Nem úgy ment a játék, ahogy szerettem volna, a szegediektől kapott bizalom pedig nagyot lökött a végső döntésemen. Olyan lehetőség adódott, ami nekem abban a pillanatban nagyon sokat jelentett.”

A 239-szeres válogatott kapus szerint a továbbjutást illetően nincs kérdés, ott van a Szeged helye a legjobb 12 gárda között a BL-ben, sőt még tovább menetelne az alakulat.

Mikler Roland szerződése az idény végén lejár. Több igazolást is bejelentett a Szeged, többek között az új vezetőedző párost – a svéd Michael Apelgren és Jonas Källman érkezése már a szezon előtt hivatalos volt –, illetve kapus posztra leigazolták az ugyancsak svéd Tobias Thulint, a GOG együttesétől.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG KÜLSŐ SZEMMEL

Ami a válogatottat illeti, a magyar kapus nagy meglepetésre bejelentette, hogy az Európa-bajnokágon való szereplést nem vállalja. “Volt egy térdműtétem nemrégiben, az utána követő rehabilitáció pedig nagyon elhúzódott. Ezért inkább úgy voltam vele – mivel ez nem egy kvalifikációs torna –, hogy most van az ideje annak, hogy picit visszább vegyek. Rápihenjek az olimpiai selejtezőre és a tavaszi szezonra, és dolgozzak azért, hogy a testemet is épen tartsam” – mesélte a lapnak.

AZ UTOLSÓ VILÁGVERSENY, DE A CÉL TOVÁBBRA IS A CSÚCSON MARADNI

Óvatosan, de kicsit az olimpiai álomba merengve Mikler elmondta, hogy teljesen más lesz ez az olimpia, mint a legutóbbi, 12 évvel ezelőtti Londonban.

“Kijelenthetem, hogy a selejtező és az olimpia nekem a válogatottban az utolsó megméretésem lesz. Nagyon szeretnék ott lenni Párizsban, ez nem is kérdés. Valamilyen szinten ezért is féltem attól, hogy esetleg az Európa-bajnokságon megsérülök, és aztán nem lehetek ott egyiken sem” – emelte ki Mikler.

A klubcsapat esetében azonban még szeretne a legmagasabb szinten játszani, méghozzá a Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb