Közélet

Hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon

Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén. A német Welt írt arról, hogy a megállapodás után Szerbiához hasonlóan a magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

A Belügyminisztérium (BM) a Telexnek megerősítette, hogy „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.”

A CÉL A BIZTONSÁG JAVÍTÁSA

Az együttműködési megállapodás célja a BM szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával. „Hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, magyar rendőrök is segítik horvát kollegáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollegáikkal közös szolgálatot a Balatonnál” – írták válaszukban. Az érintett városokat, a résztvevő rendőrök létszámát, a turisztikai csúcsidőszakokat és helyszíneket a végrehajtó szervek alakítják majd ki a szolgálatszervezési szempontok figyelembe vételével.

AGGODALOM VAN A MEGÁLLAPODÁS MIATT

A megállapodás kritikusai attól tartanak az Euronews cikke szerint, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait. Az nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb