Közélet

Március közepétől vízum nélkül utazhatunk Kínába

Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, “kísérleti jelleggel” – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön a 14. Országos Népi Gyűlés részeként tartott sajtótájékoztatóján.

A vízummentességet hat európai ország: Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák március közepétől.

REMÉNYKEDNEK, HOGY KÍNA ÉS AZ EU KAPCSOLATAI ZÖKKENŐMENTESEK LESZNEK

A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára. “Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában” – tette hozzá.  A kérdéshez kapcsolódva, Vang továbbá reményét fejezte ki, hogy a Kína és az EU kapcsolatai zökkenőmentesen, “minden átkelőnél zöld lámpával haladnak majd előre”.

KÍNAI JÁRŐRÖK JÖNNEK

Pont tegnap írtuk meg, hogy közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök – erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén. A német Welt írt arról, hogy a megállapodás után Szerbiához hasonlóan a magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

Forrás: MTI    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb