Mindenmás

Nyugtalanító nyugtatók: közel 200.000 szem illegális gyógyszert találtak a pénzügyőrök a röszkei határátkelőhelyen

Közel 200.000 szem illegális nyugtatót találtak a pénzügyőrök egy szerb rendszámú busz hálófülkéjében a röszkei határátkelőhelyen. A szellőzőrácsok közé elrejtett kétfajta, összesen 17.330 levélnyi gyógyszert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai lefoglalták.

A hivatal tájékoztatása szerint a busz két sofőrje és utasaik az útlevél-ellenőrzés után a vámhatóság munkatársai részére azt nyilatkozták: nem szállítanak vám- és adóköteles árut. A kontrollt végző pénzügyőr erről azonban maga is meg akart győződni, ezért egy alaposabb szemrevételezéssel átvizsgálta a gépkocsi konyháját és hálófülkéjét.

A hálóhelyre egyik szellőzőrácsán több zacskó gyógyszert vett észre, ez irányt adott további kutatásának, ami nem volt hiábavaló: két nagyobb dobozból összesen 190.700 pirula került elő.

RIVOTRIL ÉS KSALOL NEVŰ GYÓGYSZERRE BUKKANTAK

Ezek közül 139.700 szem Rivotril ugyan az OGYÉI gyógyszeradatbázisban megtalálható, hazánkban engedélyezett készítmény, azonban behozatalához és kiviteléhez nemzetközi kereskedelmi engedély szükséges, amellyel sem a sofőr, sem az utasai nem rendelkeztek. Az előzőek mellett bújtatott 51.000 darab Ksalol nevű nyugtató gyógyszer viszont illegálisnak számít Magyarországon.

GYÓGYSZERHAMISÍTÁS MIATT KELL FELELNIÜK

A megtalált nyugtatók – szándékolt hatásmechanizmussukkal épp ellentétben – vélhetően nyugtalanítóan hatottak a buszozókra: palástolt szállításukból ugyanis bűnügy lett. A hazánkban nem engedélyezett készítmény, illetve az engedély nélküli behozatal miatt a NAV munkatársai gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt tettek feljelentést az illetékes hatóságnál.

Forrás és fotók: NAV

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb