Smart Szeged

Olyan területen is dolgoztak a BYD gyár miatt, amit az állam nem jelölt ki az építkezéshez – tönkretették a vetést néhány helyen

Tavaszi mezőgazdasági munkára készült a gazdálkodó, amikor azzal szembesült, hogy a Szegedre tervezett elektromosautó-gyár miatt elkezdett munkák tönkretették a környék vetését. Nem csak az övét, hanem a szomszédét is. Az Átlátszó szerint a munkát a kormányhivatal engedélyezte a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda kérésére. Olyan területen, amit az állam nem jelölt ki az építkezéshez. Az ügyvédi iroda szerint titkot sértenének, ha elárulnák, miért vonattak ki beruházáson kívüli földet.

A lap szerint egy környékbeli gazda jelezte az Átlátszónak, hogy a tavaszi műtrágyázáshoz ment ki a földjére, amikor az tűnt fel neki: olyan földet is érinthet a beruházás, amiről eddig nem volt szó. A gazda úgy tudta, a földje melletti területek nem szerepelnek a kisajátításra váró területek listáján. A munkagépek mégis megtaposták a növekvő repcét a területen.

18 FÖLDTULAJDONOST ÉRINTETT AZ ÚJ HIRDETMÉNY

A lap ezek után azonosította a táblát, és kiderült, hogy a SZEGED II.KER. külterület 01318/12 hrsz.-ú szántóról van szó. A kormányhivatal hirdetményei között is megtalálták a területet. A határozatban az áll, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 18 földterület tulajdonosát értesíti hirdetményben, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata meghatalmazottja a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda kérésére „beruházási célterület céljából – termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat került kiadásra 2024. február 13-án”.

Mindezt arra hivatkozva, hogy „A Kormány a Szeged megyei jogú város külterületén fekvő földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról szóló 1200/2023. (V. 17.) Korm. határozatával (BC Határozat) többek között a kérelemben szereplő ingatlanok beruházási célterületté nyilvánításáról döntött. A 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet (NG Kiemelő Rendelet) többek között a kérelemben szereplő ingatlanok teljes területén megvalósuló (a kérelemben szereplő ingatlanok az NG Kiemelő Rendelet 2. mellékletben foglalt táblázat B:21 mezőjében kerültek feltüntetésre) „ipari terület bővítésével, valamint a Szeged külterületén megvalósítandó beruházásokkal” összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította”.

Azt is leírták az ispán aláírásával kiadott dokumentumban, hogy „a jelen döntés a közléssel végleges és végrehajtható, ellene közigazgatási úton további jogorvoslatnak helye nincs.

ELINDÍTOTTÁK A KIVONÁST

Az Átlátszó szerint egyszerűen arról van szó, hogy a kormányhivatal úgy engedélyez minden munkát, hogy a tulajdonosok még csak nem is tiltakozhatnak. Azonban van egy kis gond: a hivatkozott kormányhatározat és rendelet, ami alapján kiadták az engedélyt, nem tartalmazza a SZEGED II.KER. külterület 01318/12. hrsz.-ú földet és a többit sem. Nincs benne a felsorolásban. Vagyis nincs kiemelve, nincs a beruházáshoz rendelve.

A kormányhivatal mégis erre hivatkozva elindította kivonását, anélkül, hogy – a jelek szerint – bármit is ellenőriztek volna. A lap szerint a földek egy része egymáshoz közel fekszik, míg egy darab a terület másik oldalán található. Összesen 15,5 hektárról van szó. Éppen ezért megkeresték a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Irodát, akik ezt válaszolták: „Tekintettel arra, hogy kérdései ügyvédi titkot érintenek, azokra nem áll módunkban válaszolni.”

VISSZAVONTÁK A HIRDETMÉNYT

A kormányhivatal sem válaszolt az Átlátszó kérdéseire. Azt kérdezték, miként döntöttek egy olyan terület kivonásáról, mely nem tartozik a beruházás alá. A kérdéseket március 6-án küldték el, majd március 8-án egy újabb hirdetmény került fel a kormányhivatal oldalára. Ebben az áll, „a termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat visszavonása került”. Magyarázat nincs, a visszavonás az ügyvédi iroda kérésére történt. A lap szerint arról senki se beszél, hogy a tönkretett vetéssel mi lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb