Kikapcs

Milyen a húsvét a Délvidéken? Március 27-én, a Délvidék Házban kiderül – a horgosi hagyományőrzők jönnek Szegedre

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek segítségével elevenedik meg előttünk, hogy milyen is a magyar húsvét a Délvidéken. Az eseményt március 27-én tartják a Délvidék Házban, 17:00 és 18:30 között.

Mint a szervezőktől megtudtuk, a húsvéti ünnepkörhöz szerte a Kárpát-medencében számos népszokás és hagyomány kötődik. Délvidéken, a népszokások szinte teljes egészében megegyeznek a dél-alföldivel és a húsvét már a nagyböjttel elkezdődik. Kívül-belül, lélekben és fizikailag is a megújulás időszaka ez, amire a koronát a nagyhét ünnepköre teszi fel. Összemosódik a hagyomány és a vallás és sokszor nem is lehet tudni, hogy úgymond “mi volt előbb, a tojás, vagy a tyúk”, és hogyan kerül a nyúl a barka és a hímes tojás mellé.

A TÁJEGYSÉG JELLEGZETES HÍMES TOJÁS-MOTÍVUMAIT IS MEGISMERHETJÜK

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek nevében Szécsi Ilona, Bárány Rózsa és Gonclik György a Népdalköz vezetője és annak két tagja, Dér Veronka a Barka Kézimunka Kör kiemelkedő tagja, Kószó Erzsébet viseletkészítő, és Fazekas Attila atya Szegedről most egy húsvéti hagyományokat felelevenítő találkozóra várják a szegedi érdeklődőket. Szegedről Szeberényi Klára vezetésével ismerhetjük meg együtt a tájegység jellegzetes hímes tojás-motívumait, régi locsolóverseit, ünnepi ételeit, templomi szertartásait – és mindazt, ami húsvétkor is összeköt bennünket, magyarokat! Az estet a hagyományainkhoz híven egy délvidéki bor kóstolójával, és kellemes beszélgetéssel zárják Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb