Közélet

Olyan kevés migráns érkezik a szerb-magyar határra, hogy a cseh rendőrök hazamentek

Nem segítenek tovább ellenőrizni a magyar-szerb határt a cseh rendőrök, mert a Balkán déli részéről Szerbián át Magyarország felé vezető útvonalon az illegális migráció majdnem leállt – közölte David Schön, a cseh országos rendőr-főkapitányság szóvivője Prágában.

A déli magyar határon szolgálatot teljesítő utolsó 40 fős cseh rendőri kontingens március első hetének végén már visszatért Csehországba. “A jelenlegi összes migrációs kockázat felmérése után és egyetértésben a magyar féllel egy újabb cseh rendőri kontingens Magyarországra küldését felfüggesztettük” – jelentette ki a szóvivő.

HA KELL, VISSZAJÖNNEK

David Schön szerint a szerb biztonsági erők akciói, valamint a határ magyar oldalán történő intézkedések egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a helyzet javult – írja a hvg.hu. “Mindezek ellenére a rendőrségi szakértők továbbra is figyelemmel kísérik és folyamatosan kiértékelik az összes új adatot, eseményt. Amennyiben szükség mutatkozna, a cseh rendőrök magyarországi segítségnyújtása újraindul” – szögezte le David Schön. “Csehország készen áll, hogy Magyarország vagy bármely más állam megkeresésére azonnal válaszoljon.”

A scseh zóvivő szerint tavaly felváltva mintegy 240 cseh rendőr teljesített szolgálatot Magyarország déli határszakaszán. Az utolsó 40 fős kontingens január közepétől március első hetének végéig volt szolgálatban Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb