Közélet

Kormányhatározat lett arról, hogy az eddig kimaradt földeket is kivonhatják a művelés alól a szegedi BYD gyár területén

Még az ünnepek előtt jelent meg a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával, hogy azokat a korábban kimaradt földterületeket is beruházási célterületté nyilvánítják, melyek kimaradtak, de ennek ellenére a kormányhivatal kivonta őket. Ezekről a földekről derült ki, hogy jogalap nélkül döntött róluk a hivatal. A kormány lépett, mivel megjelent a Magyar Közlönyben, hogy most már ezeket a területeket is ki lehet vonni a művelés alól – szúrta ki az Átlátszó.

„Ez az oldal nem olvasható nyilvánosan. Térjen vissza a kezdőlapra és keressen ott kattintható hivatkozásokat” – ez fogadja azokat, akik a múlt heti cikk alapján szeretnék megnézni a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal honlapján a határozatot, melyben a főispán olyan kormányhatározatokra hivatkozva indította el Szeged környéki földek kivonását, melyekben az érintett területek nem szerepeltek.

15,5 HEKTÁRRÓL VAN SZÓ

A lap szerint, a határozatban az állt, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 18 földterület tulajdonosát értesíti hirdetményben, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata meghatalmazottja a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda kérésére „beruházási célterület céljából – termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat került kiadásra 2024. február 13-án”. Mintegy 15,5 hektárról volt szó. A munkákhoz már hozzá is kezdtek a környékbeli gazdák információja alapján.

A VISSZAVONÁSRÓL SZÓLÓ HATÁROZAT IS ELTŰNT

A lap azt kérdezte a kormányhivataltól, hogy miként döntöttek olyan területek kivonásáról, mely nem tartoztak akkor a beruházás alá. Ezek után március 8-án egy újabb hirdetmény került fel – szintén hibaüzenet olvasható ma már a helyén – a kormányhivatal oldalára. Ebben az áll, „a termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat visszavonása került”. Magyarázat nincs, a visszavonás az ügyvédi iroda kérésére történt. Keresték akkor a várost, hiszen a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda az önkormányzat megbízására jár el, de azóta sem válaszoltak, miként lehet, hogy kvázi törvénytelenül indult el több terület kivonása.

MEGJELENT A MAGYAR KÖZLÖNYBEN EGY ÚJ KORMÁNYHATÁROZAT

Az Átlátszó szerint nincs megállás, ha külföldi beruházó érdekeiről van szó: a  Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor s.k. aláírásával a Kormány 1057/2024. (III. 13.) Korm. határozata, mely módosította a Szeged megyei jogú város külterületén fekvő földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról szóló 2023-as kormányhatározatot. Ebben már felsorolták a korábbiból kimaradt földeket, így azokat is ki lehet vonni a művelés alól. A lap szerint a történet tanulsága, hogy a kormány, amit akar, az gőzerővel elintézi. Vagyis, ha kell határozatot módosít, csakhogy teret adjon a kínai BYD beruházásnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb