KözéletSmart Szeged

Épülünk és szépülünk: átadták az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar felújított épületét (galériával)

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar épületének rekonstrukciója, a felújított műemléket szerda este adták át. Az épület felújítása hosszú előkészítő munka után uniós, állami és egyetemi forrásból, 1,3 milliárd forintból valósulhatott meg.

Rovó László rektor az ünnepségen úgy fogalmazott, Szegeden a zenei élet fejlődése párhuzamosan haladt a városéval, majd az egyetemével. Az zeneművészeti kar központja az egyetem legrégebbi épülete. Már azelőtt folyt ott zenei képzés, hogy az egyetem Szegedre költözött.

MEGÚJULTAK A TERMEK

Nátyi Róbert, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánja az épület bejárásán elmondta, a rekonstrukció során megújult a kamarakoncerteknek, matinéknak, mesterkurzusoknak helyet adó Liszt-terem, új világítás kapott a 180 látogató befogadására alkalmas Fricsay-hangversenyterem. Felújították a kar több mint félszáz próbatermét, melyek immár hangszigeteltek. A négyszázas hallgatói létszám további bővülése esetén – újabb fejlesztéssel -lehetőség van az oktatási terek növelésére is – közölte a dékán. Hozzátette: a létszámnövekedésre számítanak is, hiszen az idei elsőévesek csaknem 30 százaléka külföldi hallgató.

1881-BEN ÉPÜLT MEG AZ ÉPÜLET

A művészeti kar épületét az 1879-es árvíz idején tönkrement háza helyett emeltette Tukats Ferdinánd bormérő és neje 1881-ben. Üzleteket és lakásokat lehetett bérelni benne, 1884-ben odaköltözött az Arany kecskéhez vendéglő. Az épületet 1891-ben megvásárolta a város, ekkor bővítették az ingatlant a sugárút felőli oldalon egy emeletes toldalékkal. Az épületet 1939-ben átépítették.

A HOMLOKZATOT IS FELÚJÍTOTTÁK

A beruházás közbeszerzésének adatai szerint a felújítás során megtörtént a két egymáshoz kapcsolódó, csaknem 1400 négyzetméteres nettó alapterületű épület utcai homlokzatának felújítása. A kivitelező Future FM Zrt. elvégezte a saroképület belső rekonstrukcióját, az udvar és az arra nyíló homlokzat felújítását. Kicserélték az épület teljes elektromos-, víz- és csatornahálózatát, korszerűsítették a fűtési rendszert, és elkészült a Fricsay-terem szellőzése. Az eredetileg tervezett felújítás helyett a rekonstrukció során kicserélték az épület fakeretes ablakait is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb