Mindenmás

Napi pakk: sok napsütésben lehet részünk Szegeden, ma kezdődik a csillagászati tavasz

Fagyos lehet még a reggel, de később előbújik a nap is Szegeden. Ma kezdődik a csillagászati tavasz, hiszen ma van a tavaszi napéjegyenlőség, ami reméljük elhozza nekünk az igazi jó időt is. De addig is, jöjjön a várva várt Napi Pakk, mert enélkül és egy jó adag kávé nélkül nem indulhat a szegedi reggel!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Klaudia, Irma, Alexandra, Mór, Hubert és Csák nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati és meteorológiai tavasz kezdete. Napéjegyenlőségnek (latinul aequinoctium) nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A Földön a márciusi napéjegyenlőség napja március 21. (illetve március 20. ritkán március 19., a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt). A XXI. században 2011 volt az utolsó olyan év, amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.
  • 130 esztendeje hunyt el Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő, aki a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt.
  • 110 éve kezdődött az első nemzetközi műkorcsolya-bajnokság a Connecticut állambeli New Havenben.
  • 1916-ban ezen a napon adta közre Albert Einstein általános relativitáselméletét. Valójában két elméletről van szó: az 1905-ben kidolgozott speciális relativitáselméletről, és az általános relativitáselméletről, amely 1916-ban született meg befejezett formában.
Fotó: likefestoon.com

FAGYOS REGGELT KÖVETŐEN SOK NAPSÜTÉSBEN LESZ MA RÉSZÜNK SZEGEDEN

Szerdán sok napsütésre van kilátás Szegeden! Csak északkeleten és nyugaton lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Említésre méltó csapadék nem valószínű városunkban, de helyenként élénk lesz a nyugatias szél. Fagyos lesz a hajnal, mindössze -3 fok lesz csupán, majd napközben már 14 fok körül alakul a hőmérséklet.

MÁTÓL KISEBB ÁREMELKEDÉSRE SZÁMÍTHATUNK A SZEGEDI KUTAKON

A szerdai nap kisebb áremelést hoz a szegedi benzinkutakra. A benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal fognak a kutak többet fizetni.

GYAKORLATOZNAK A VADÁSZPILÓTÁK, GRIPENEK JÖNNEK VÁRMEGYÉNK LÉGTERÉBE

Nagyobb zajra és hanghatásra számíthatunk a napokban, ugyanis az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár március 19-e és 21-e között, kiképzési repüléseket végez majd többek között Csongrád-Csanád vármegye légterében is. Mint megtudtuk, a nagyobb hanghatásra a fent is említett napokon 12:30 és 20:30 között készülhetnek a Szentesen és Csongrádon élők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb