Közélet

Lázár János osztrák fűszeres-közértesnek nevezte, és nyíltan megfenyegette a Spart

Folytatódik az adok-kapok a kormány és a Spar között, ezúttal Lázár János építési és közlekedési miniszter szállt bele az osztrák cégbe egy csütörtöki építőipari konferencián – írja az mfor.hu. Lázár a konferencián azt mondta, a kormány nem tűri a fenyegetéseket a Spartól, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent.

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül” – mondta a miniszter, majd hozzátette, nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külföldi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek.”

“MEGFIZETI AZ ÁRÁT ANNAK, AMIT AZ ELMÚLT NAPOKBAN TETT”

„A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” – jelentette ki. Lázár egyébként azzal vezette fel a mondandóját, hogy a gazdasági szuverenitás megteremtése nélkül nincs politikai szuverenitás, és hogy „nem a tőkével van a problémánk, hanem azzal, hogy a multik beavatkoznak, leuralják az országot és extraprofitot termelnek, amit kivisznek”. Ennek ellenére az mfor beszámolója szerint a beszédében később arról beszélt, a kormány célja, hogy „a három nagy német autógyár minél drágább autókat gyártson és minél nagyobb profitot érjen el” Magyarországon – írja a Telex.

IDE-ODA ÜZENGETÉS

Az ide-oda üzengetés a kormány és az osztrák multi között azután kezdődött, hogy a Spar anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch a múlt hét végén egy osztrák lapnak arra a kérdésére, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt, azt válaszolta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

„Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch az interjúban, azt viszont hozzátette, ennek ellenére nem akarnak kivonulni a magyar piacról.

MEGSZÓLALT A MINISZTERELNÖKI KABINETIRODA

A Miniszterelnöki Kabinetiroda ezután azt válaszolta, „a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!” Arra nem reagáltak, hogy egyébként a kormány szeretne-e állami részesedést a Sparban. Nem sokkal később a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált, azt írták, „a kormányt érintő támadások hátterében nem a Spar által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete”. Nagy Márton minisztériuma szerint ahelyett, hogy a Spar hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, és „beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt. A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára” – írta a minisztérium.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb