Sport

Egy hónap múlva start: a valaha volt legnagyobb evezős esemény lesz Magyarországon a szegedi Európa-bajnokság és kontinentális kvalifikációs regatta

Egy hónap múlva kezdetét veszi a szegedi Maty-éren az evezős Európa-bajnokság és kontinentális kvalifikációs regatta, amelyen összesen 14 kvótát osztanak ki a párizsi olimpiára.

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott: 54 évet kellett várni arra, hogy ismét evezős világversenyt rendezzen Magyarország, amely története során először az olimpiai kvalifikációs versenynek is otthont adhat.

NAGY ELISMERÉS EZ

“A sportirányításban kiemelt célunk volt, hogy az idei évben minél több olyan eseményt hozzunk hazánkba, amelyek szerepet játszanak a párizsi olimpia kvalifikációban is. Nagy öröm, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait. A hazai környezet, a magyar szurkolók támogatása minden ilyen alkalommal nagy segítség a versenyzőinknek. Továbbá sportdiplomáciai szempontból is jelentős sikerekről van szó, hiszen nagy elismerés a nemzetközi sportélet szereplőitől, hogy ránk bízzák ezeknek a jelentős nemzetközi versenyeknek a rendezését” – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy a fő esemény mellett lesz ergométeres diákolimpia is, amelyen több mint 400 diák méri össze tudását a 12-18 éves korosztályban, valamint a hazai egyetemek nyolcasai is megmérkőznek az először kiírásra kerülő Egyetemek Regattáján.

A VALAHA VOLT LEGNAGYOBB EVEZŐS VERSENY LESZ

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke megerősítette, hogy az idei lesz a valaha volt legnagyobb evezős esemény Magyarországon, amelyet Szántó Évának, a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) általános alelnökének, illetve a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának tagjának vezérletével valósítanak meg a szervezők.

A házigazdák 32 versenyszámban 34 ország 610 versenyzőjét várják az április 25-28. között sorra kerülő sporteseményre.

Cseh Ottó azt is kiemelte, hogy a magyarok 1932 óta minden olimpián indítottak versenyzőt. “Szeretnénk kvótát, illetve kvótákat szerezni, és Európa-bajnoki érmekre is reális esélyünk van” – mondta a MESZ-elnök, jelezve, hogy a hétvégén teltházra számít, mivel nagy hangsúlyt fektetnek a szurkolói élményre is.

EDDIG 15 SPORTÁG 113 MAGYAR SPORTOLÓJA MEGY A PÁRIZSI OLIMPIÁRA

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is bízik a hazai kvótaszerzésben, elmondása szerint eddig 15 sportág 113 magyar sportolója biztosította helyét a párizsi játékokon, és reményeik szerint még 8-10 sportág csatlakozik hozzájuk, köztük az evezés is.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy legutóbb 2016-ban Lőrincz Krisztina képviselte a magyar színeket a paralimpián, jelenleg pedig mindössze egy hely kiadó Európában, így Pető Zsoltnak nem lesz könnyű dolga a PR1-es kategóriában.

ÉREMESÉLYES GALAMBOS PÉTER

A magyar csapatból ott volt a sajtótájékoztatón a könnyűsúlyú egypárban kétszeres Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Galambos Péter, aki éremeséllyel vág neki a kontinensbajnokságnak, valamint a visszatérő Gadányi Zoltána is, aki elárulta, hogy három év után a másfél héttel ezelőtti szegedi válogató volt az első versenye felbójázott pályán – ezt magabiztos előnnyel nyerte. A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz azt mondta, hogy szeret hazai közönség előtt versenyezni, és a mostani egy “kihagyhatatlan lehetőség a szárnyalásra”. A hazai csapat 14 egységből és 29 versenyzőből áll, az esemény szlogenje pedig az lesz, hogy “Egy hajó, ezernyi szívdobbanás”.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb