Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: piros tojás, locsolkodás, sonka és tojás az asztalon, avagy mennyire élnek bennünk manapság a húsvéti hagyományok?

Eljött Nagyszombat, amikor a nagyböjt végével az asztalokra kerül az ünnepi lakoma. Ilyenkor már kora reggeltől finom illatok áradnak ki a konyhából, fő a tojás és a sonka, a sütőben pedig aranylik már a húsvéti kalács. A fiúk gyakorolják a locsolkodó verseket, a lányok az utolsó piros tojásokat festik. No, de mennyire élnek még bennünk a húsvéti hagyományok, mi az, amit még ápolunk az ünnephez kötődő szokásokból, s mi az, ami az idő múlásával úgy tűnik, feledésbe vész. Legújabb Szegedi Pletykák rovatunkban erről faggattunk benneteket.

A megkérdezett szegediek elmondása alapján a sonka és a tojás fix, hogy az ünnepi asztalra kerül, azonban a locsolkodás, a versmondás, és cserébe a csokitojás, vagy csokinyuszik ajándékozásának hagyománya úgy tűnik, a legtöbb helyen a feledésbe merül. Van, ahol még szűk családi körben ápolják ezeket a szokásokat is, de az, hogy a fiúk házról házra járjanak locsolkodni, már egyáltalán nem divat manapság. Sőt, a megkérdezett úriemberek többsége a locsolóversekkel is hadilábon áll, még a klasszikus “zöld erdőben jártam” szövege is feladja a leckét. Többen megjegyezték, hogy a hagyományoknak főként kisebb településeken nagyobb divatja van még napjainkban is, a nagyobb városokban, mint Szeged például, azonban kihalni látszik.

Nézd meg videónkat is, melyben titeket kérdeztünk a húsvéti szokásaitokról, ki, hogy ünnepel Szegeden, s egyáltalán mennyire tudja a ma embere, mit is ünneplünk ilyenkor.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb