Mindenmás

Világrekord ide vagy oda, jogszabályt sértett, így visszavonják a vadászjegyét és fegyvert sem tarthat Szabó Lajos, vásárhelyi vadász

Április 12-ig kell visszaadnia a vadászjegyét és fegyvert sem tarthat Szabó Lajos. Jogerőre emelkedett a világrekord-várományos vásárhelyi dámbikát elejtő vadászra kiszabott hatósági büntetés. 850 ezer forintos vadvédelmi bírságot kell fizetnie, le kell adnia a vadászjegyét, s fegyvert sem tarthat majd.

A világrekord-várományos vásárhelyi dámbika január 12-i kilövése a vadásztársadalomban hatalmas felháborodást keltett. Az Országos Trófeabíráló Testület egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a kilőtt dámbika 10 éves, trófeája pedig 222 pontot kapott. A hatályos jogszabályok szerint elejtésére csak október 1. és november 30. között lett volna lehetőség, azon kívül tilos a vadászata.

A VADÁSZAT RENDJÉNEK MEGSÉRTÉSÉT ÁLLAPÍTOTTÁK MEG HATÓSÁGI ELJÁRÁS KERETÉBEN

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal vadvédelmi hatósági eljárás során a vadászat rendjének megsértését állapította meg. A gigantikus dámbikát elejtő, a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaságot közel két évtizede vezető Szabó Lajost 850 ezer forintos vadvédelmi bírság megfizetésére kötelezték, továbbá a vadászjegyét 2 év 7 hónap időtartamra visszavonták. (Az ügyben korábban a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaság is 850 ezer forint vadgazdálkodási bírságot kapott a vadászat rendjének megsértése miatt.)

Jogerőre is emelkedett a kormányhivatal határozata. Az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezete intézkedett a vadászjegy visszavonásáról, Szabó Lajosnak április 12-éig kell azt leadnia. A döntés értelmében a fegyvertartási engedélyét is elveszítette, hiszen ahhoz érvényes vadászjegy szükséges. A vadász most két dolgot tehet: vagy beviszi a fegyvereit a rendőrségre megőrzésre, vagy eladja/elajándékozza azokat, de fegyvert jogszerűen nem tarthat – írja a promenad24.hu.

Számos további hatósági és szakmai eljárás, vizsgálat van még egyébként folyamatban. Az idényen kívüli elejtés kapcsán orvvadászat bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, s zajlik még az etikai vizsgálat a vármegyei vadászkamaránál is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb