Nem kategorizált

Napi pakk: húsvéthétfő van és egyben bolondok napja is, lehet eső, de akár szaharai por is Szegeden

Ezen a húsvéthétfőn minden van, bolondok napja, szél, felhő, szaharai por programok és ünnepi menetrend is akad. Csak győzzük nyomon követni a történéseket és eseményeket! Hozzuk a napi pakkot, mely nélkül nem indulhat jól a nap.

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Agapion, Hugó, Urbán, Agád, Ida, Melitta, Teodóra, Pál nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Bolondok napja van. A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepet már az ókori görögök is egymás megtréfálásával köszöntötték. Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Több országban elterjedt szokás, eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.
  • Húsvéthétfő, húsvét másnapja a vidámság, a mulatság ideje. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik.
  • 97 éve megszületett Puskás Ferenc futballista, a legendás Aranycsapat tagja.
  • 131 éve hivatalossá lett a közép-európai idő, GMT+1. A greenwich-i (GMT= Greenwich Mean Time) nulla hosszúsági körhöz képest egy órával előrébb tart. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok és Kanada már 1883. 11. 18-án bevezette az egységesített időmérést.

ÁPRILIS ELSEJÉRE IDŐZÍTVE: FELHŐK ÉS ESŐ VAGY SZAHARAI POR FOGJA BORÍTANI AZ EGET SZEGED FELETT?

Húsvéthétfőn délnyugati szél, vastag felhőréteg, eső és még szaharai por is lehet Szeged felett. Délelőtt várhatóan 13-25 fok között alakul a hőmérséklet, délután egy kicsivel 25 fok fölé kúszik a csúcs, ami 28 fokot jelent, majd estére visszahül 17 fokra.

MA MÉG ELÉRHETŐ A SZERI HÚSVÉT PROGRAMJA

Páratlan húsvéti hangulattal, változatos programokkal: látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal vár minden látogatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark április 1-jén.

NE FELEDJÉTEK, AZ ÜNNEPI MENETREND MÉG MINDIG AKTUÁLIS

2024.03.28. és 04.05. között módosított menetrend szerint közlekednek majd a villamosok és a trolik Szegeden. A Szegedi Közlekedési Társaság már közzé is tette az új menetrendet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb