Mindenmás

Emberrablókat ítéltek ma el Szegeden – súlyos büntetést kapott a két férfi

Jogerősen tíz, illetve hat és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a két bácsalmási férfit, akik egy állítólagos tartozás miatt elrabolták, majd egy napon át fenyegették ismerősüket 2021 tavaszán – tájékoztatott a táblabíróság csütörtökön. A 45 és 27 éves vádlottat társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság.

A szerkesztőségünknek küldött közleményből kiderült, hogy a két férfi 2021. április 23-án éjszaka rontott rá bácsalmási házában a sértettre, akin egy állítólagos tartozást kértek számon. Miközben az idősebb támadó ráült a sértett kezére és pofozni kezdte, fiatalabb társa pocskondiázta, a pénzt követelte. Egy kést szegeztek a nyakához, azt mondták neki, hogy velük kell mennie, különben szétverik a fejét. Elvették kabátját és azt is közölték vele, hogy mindaddig nem engedik szabadon, míg nem fizet.

TÖBBSZÖR IS BÁNTALMAZTÁK

A megfélemlített sértettet átkísérték a fiatalabb vádlott lakóhelyére, ahol az éjszaka folyamán többször kést szegeztek a torkához, megütötték, és miután szökni próbált, újra bántalmazták. A idősebb elrablója pénzt követelve késsel, baltával és egy fogóval is fenyegette, kilátásba helyezve, hogy letépi az egyik kézujját vagy megskalpolja. Másnap délután mindhárman elindultak a sértett lakására a követelt pénzért, útközben azonban a sértett beszaladt egy ismerős ingatlanba és segítséget kért. A bejelentést követően a rendőrök rövidesen elfogták a két férfit.

SÚLYOSABB BÜNTETÉST KAPTAK

Döntésével a táblabíróság súlyosított az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék által a vádlottakra kiszabott hét, illetve öt és fél éves büntetésen. Az immár jogerős ítélet indokolása során, a Szegedi Ítélőtábla Dr. Mezőlaki Erik tanácselnök által vezetett büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás – a másodfokon eszközölt kisebb kiegészítésekkel – megalapozott, az a felülbírálat alapját képezte. Erre tekintettel az eltérő tényállás megállapítására és felmentésre irányuló védelmi fellebbezések nem foghattak helyt.

A tanács elnöke kiemelte, hogy a vádlottak bűnösségének megállapítására is törvényesen került sor, a vádlottak által elkövetett cselekmények minősítése kapcsán azonban a Szegedi Ítélőtábla akként foglalt állást, hogy a vádlottak cselekménye az emberrablás egy súlyosabban minősülő esetét valósította meg, ugyanis a fiatal felnőttkorú sértettel szembeni vádlotti magatartás megalapozta, hogy az emberrablást különösen súlyos hátrányt okozónak minősítse, mely így súlyosabb büntetési tételkeretet is eredményezett.

A másodfokú bíróság a törvényszék által megállapított és értékelt bűnösségi körülményeket – azokat a másodfokú eljárásban kiegészítve – alapul véve súlyosabb, a középmértéket ugyan el nem érő szabadságvesztés kiszabását látta indokoltnak. Az ítélőtábla akként ítélte meg, hogy az így kiszabott 10 év, illetve 5 év 6 hónap fegyház fokozatú szabadságvesztés büntetés már alkalmas arra, hogy a büntetéssel elérni kívánt célok megvalósuljanak mindkét vádlott vonatkozásában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb