Szegedi Arcok

Igazi Hős: telefonon mentette meg a szegedi mentésirányító, Bálint a három hónapos kisbaba életét

Hősként ünneplik az interneten azt a szegedi mentésirányítót, akinek köszönhetően sikerült megmenteni egy három hónapos kisbabát. A mentőket egy édesanya hívta, akinek kisbabája hirtelen fuldokolni kezdett.

„Jó napot kívánok, egy három hónapos baba van a kezemben és nem vesz levegőt” – így futott be egy hívás nemrégiben a mentőszolgálat szegedi központjához. Berényi Bálint mentésirányító vette fel a telefont, ezzel pedig – persze akkor még maga sem tudta – egy csapásra hőssé vált az internetezők körében.

HELIKOPTERT IS RIASZTOTTAK

A mentőket egy édesanya hívta, akinek kisbabája hirtelen fuldokolni kezdett. A kicsi elfehéredett, édesanyja pedig szerencsére azonnal hívta a mentőket. A helyzetben szinte hihetetlennek tűnt, de a segítséget kérő anyuka borzasztóan higgadtan fogadta a mentésirányító utasításait. Bálint pedig telefonon minden egyes mozdulatot elmondott az édesanyának: hogyan fektesse a picit kemény alapra, hogyan vizsgálja meg, hogy valóban nem lélegzik-e és hogyan kezdje el mesterségesen lélegeztetni. Miközben pedig ezt magyarázta neki, riasztotta a mentőegységeket – a rohamkocsi mellett egy helikoptert is.

MINDEN BETEG EGYFORMÁN FONTOS

“Mindegyik beteg egyformán fontos, ugyanannyira számítanak, de kár lenne tagadni, hogy ha egy ilyen pici gyerekről van szó, akkor kicsit jobban összeszorul az ember szíve” – mondta a Blikknek Bálint, aki nemcsak a központban, de vonulós mentőként is dolgozik. “A helyszíni betegellátás más típusú kihívást jelent. Itt, a telefon mögött, mint ahogy ebben az esetben is, nehezebben tudjuk felderíteni az okokat, ezért speciális protokollt kell követnünk” – mesélte.

ÖSSZESZEDETT TUDOTT MARADNI AZ ANYUKA

A kisbaba esetében is az volt az elsődleges, hogy mielőbb elhárítsák a bajt, hogy a kicsi újra levegőhöz jusson, ráadásul úgy, hogy mindezt az édesanyának „távirányítással” kellett megoldania. Ebben nagyon sokat segített Bálintnak az, hogy az anyuka ennyire összeszedett tudott maradni és pontosan követte az utasításokat, valamint jól tudott kommunikálni a mentőssel. “Közben belegondoltam, hogy ha az én gyerekem lenne, akkor biztosan nagyon izgatott lennék egy ilyen helyzetben, így nagy szerencse volt, hogy a segítséget kérő édesanya ennyire higgadt volt” – mondta Bálint.

IGAZI CSAPATMUNKA ZAJLOTT

Az egész telefonhívás mindössze néhány percig tartott, ennyi idő kellett a mentőegységeknek, hogy a helyszínre érjenek. Bálint nem győzi hangsúlyozni, hogy ő nem szolgált rá arra, hogy hősnek tartsák. Egyrészt tényleg csak a munkáját végezte, másrészt a kollégái és az anyuka is pont ugyanolyan sokat hozzátettek a sikerhez, mint ő – igazi csapatmunka zajlott a háttérben, amíg ez a beszélgetés tartott. “Valóban nem mindennapi eset volt és örülünk, hogy sikerült megmenteni a kisgyereket” – mondta a mentős, majd hozzátette, hogy ez a munkájuk, mindig a topon kell lenni.

A PICI JÓL VAN

Bálint annyit tud, hogy a kisbaba már jól van, de ők mentősként rendszerint nem követhetik végig a betegeik sorsát. És azt mondja, ez jól is van így – nem bánja, ha ő továbbra is csak egy ember a telefon mögött, aki segít a bajban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb