Közélet

Készül az új KRESZ – kiderült, milyen területeken jöhet változás

Régóta téma volt, most pedig megerősítették, hogy készül az új KRESZ, így több változásra is számíthatunk majd Szegeden. Mint kiderült, az Építési és Közlekedési Minisztérium széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében kezdi meg a KRESZ-reformot: az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik.

A KRESZ megújításának célja az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése.

MÁSFÉL ÉVIG GYŰJTÖTTÉK AZ ADATOKAT

„A KRESZ az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály, amelynek megújítására átfogó tudományos munka és széles körű társadalmi egyeztetés keretében kerül sor” – írja az Építési és Közlekedési Minisztérium, amely a szakfeladatokat végző KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft.- vel együtt dolgozva az elmúlt másfél évben több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával mérte fel a közúti közlekedésben részt vevő hivatásos vagy civil szereplők elvárásait, gyűjtötte össze a tudományos, szakmai vagy érdekképviseleti szervezetek javaslatait, valamint azonosította a főbb problémaköröket, amelyek a felülvizsgálat szempontrendszerének alapját képezik.

JAVÍTÁSRA SZORUL A KRESZ

A szakmai és tudományos munka, valamint a társadalmi egyeztetés a több ponton javításra szoruló, bonyolult és idejétmúlt szabályrendszer mellett az oktatási, képzési területen, a szabályok betartásában és betartatásában, a közlekedési infrastruktúra sokszor helyi szinten nem egységes kialakításában, valamint a közlekedésben részt vevő járművek műszaki paramétereire vonatkozó követelményekben és a közlekedésben megjelenő új technológiák, eszközök kezelésében is beavatkozási területeket azonosított – áll a minisztérium közleményében.

Öt fő témakör mentén indul el a közlekedési szabályrendszer megújítása és az új KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) kialakítása. A Kormány 1091/2024. (IV. 3.) határozatának megfelelően sor kerül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ), valamint a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatára – emelték ki.

A KRESZ-reform tehát öt fő témakörben zajlik:

  • a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokat,
  • a humán tényezőt,
  • a szankciórendszert,
  • az infrastruktúrát
  • és a járműműszaki feltételrendszert

érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálatával kerül sor az új szabályozás kialakítására – szúrta ki az Index.

JÖVŐ ÉVIG KELL JAVASLATOT TENNI AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS KIALAKÍTÁSÁRA

Az öt fő területet érintően Lázár János építési és közlekedési miniszter a belügy-, a Miniszterelnökséget vezető, a kultúráért és innovációért felelős, az igazságügyi, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter bevonásával 2025. március 31-ig tesz javaslatokat az új szabályozás kialakítására.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb