Közélet

Új otthonfelújítási támogatást indít a kormány

Néhány napon belül bemutatják az otthonfelújítási program részleteit, a kamatstop még tovább maradhat, a növekedésünk pedig közelében sem lesz annak, amit terveztek – ez derült ki a nemzetgazdasági miniszter mai felszólalásából.

Idén beindítja a kormány a növekedést, jövőre pedig 3-as sebességből négyesbe vagy ötösbe kapcsolnak – ígérte Nagy Márton a Világgazdaság és a Figyelő Top 200 győri rendezvényén.

HÁRMAS SEBESSÉGBŐL JÖVŐRE A NÉGYES-ÖTÖS SEBESSÉGRE KAPCSOLUNK

„Tavaly az infláció letörését ígértük, idén azt ígérjük, hogy a növekedést beindítjuk, majd jövőre tovább emeljük” – mondta csütörtökön Nagy Márton, aki hozzátette, remélhetőleg a hármas sebességről jövőre a négyes-ötös sebességre kapcsolunk. A miniszter szerint idén 2-3 százalék között lehet a növekedés, amit jövőre 4-5 százalékos bővülés válthat fel – utóbbi szerinte hosszú távon fenntartható. „Ehhez azonban minden tényezőre szükség van.” A tárcavezető szerint ahhoz, hogy minden alágazat növekedésre kapcsoljon, egy év szükséges, ennek oka a német gazdaság gyengélkedése. “A német gazdaság teljesítménye nemhogy az uniós szint fölött alakul, hanem alatta. Ez alapvető probléma” – hangsúlyozta.

HATPONTOS TERV

A nemzetgazdasági miniszter hat pontban ismertette a terveit. Szerinte a kiskereskedelem és a turizmus esetében is biztató javulás látható a legfrissebb adatokban, és az idei növekedés szempontjából a családok nemcsak az árukra, de a turizmusra is többet költenek. „Ez nagyon pozitív tendencia, az óvatossági motívum oldódásával el kezdtek fogyasztani az emberek.” A fogyasztást hátráltató tényezőket, úgy véli, kezeli a kormányzat, itt említette meg a reálbérek emelkedését. Ám a miniszter szerint a beruházási aktivitásban még hátrébb vagyunk, 2023-ban mérséklődött az aktivitás. Rámutatott, a vállalatok beruházási rátájának csökkenése az alapanyagárakra és az energiaárakra vezethető vissza. 

A NAPOKBAN JELENTIK BE AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST

A munkaerőpiaci aktivitásban a kormány szerinte sikereket ért el, emelkedik a munkanélküliségi ráta. Úgy látja, szakképzéssel tudják segíteni tovább ezt a folyamatot. Majd leszögezte: „ha nem találunk munkát nekik, az a mi bajunk, az a kormány szégyene”. Ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet Nagy Márton, hogy a közigazgatásban egyre kevesebben dolgoznak, ami egy pozitív tendencia, ezek az emberek ugyanis a versenyszférába mennek tovább. Végezetül leszögezte, otthonfelújítási támogatás érkezik a kormánytól, amit a következő napokban a Nemzetgazdasági és az Energiaügyi Minisztérium jelent majd be.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb