Blog

Szeged365 egészségblog: ne ess bele a halogatás csapdájába – betegségek, melyekről kínos beszélni, pedig a megfelelő kezeléssel akár egy életre elfelejthetjük panaszainkat

A halogatás nem jó tanácsadó. Főleg, ha egészségünkről van szó. Erre sokszor akkor jövünk rá, ha rászánjuk magunkat, hogy végre doktorhoz forduljunk problémánkkal, s rájövünk, nem is akkora mumus az orvos, sőt, talán képzeletünkben sokkal rosszabb képet vizionáltunk a vizsgálatokról, a kezelésekről, mint, amilyen valójában, s csak azt sajnáljuk, hogy eddig fájdalommal éltünk, s nem kerestünk fel sokkal korábban szakembert. 

Szeged365 egészségblog támogatója a Korda Klinika (Szeged, Korda u. 18, +36 30 099 3379)

MERJÜNK BESZÉLNI PANASZAINKRÓL

Vannak olyan panaszok, melyekkel a legtöbb ember nem szívesen megy orvoshoz: kínos róla beszélni, tartunk a kellemetlen vizsgálatoktól, vagy éppen, amíg nincsenek olyan fájdalmas tüneteink megpróbáljuk elodázni a dolgot. Ilyen az epehólyag-kövesség, a néma kő, ami egyszer csak elviselhetetlen fájdalmat okoz, az aranyér, melynek, ha már fáj, a megszüntetése aranyat ér, de meg tudja nehezíteni a mindennapjainkat a hasfali, vagy lágyéksérv is. Pedig a legtöbb orvos előtt nincsenek tabuk, higgyük el, nem tudunk olyat mondani, amit már ne hallott volna előttünk. Miért is élnénk együtt a betegséggel, ha lehet anélkül is? 

A MEGFELELŐ KEZELÉST KÖVETŐEN ESÉLYÜNK VAN ARRA, HOGY SOHA TÖBBÉ NE TÉRJENEK VISSZA PANASZAINK

Mint Dr. Rokszin Richárd, a szegedi Korda Klinika sebész szakorvosa, -aki tavaly decemberben elnyerte a Legszegedibb Gyógyító címet-, elmondta számunkra, az olyan betegségek, mint az aranyér, nehéz és érzékeny téma a legtöbb páciens számára, s a vizsgálat valóban okozhat némi kellemetlenséget, ám “ha az általam javasolt két-három hetes kezelés beválik, lehet, hogy soha többé nem térnek vissza a panaszok” – árulta el Rokszin doktor. 

FONTOS SZEREPE VAN A MEGELŐZÉSNEK IS

A legjobb természetesen, ha el se jutunk a fájdalmas panaszokig, ezért a legtöbb betegség esetében nagyon fontos szerepe van a megelőzésnek. Könnyedén elkerülhetjük például az aranyeres panaszokat, ha kellő időt szánunk a rendszeres, napi testmozgásra. Ez különösen lényeges, ha ülőmunkát végzünk. A megelőzés másik fontos sarokköve az étkezés. A rostok serkentik az emésztésünket és tisztítják a beleinket, ezáltal az ürítés is rendszeresebbé és könnyebbé válik. Fogyasszunk tehát sok gyümölcsöt, zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékeket. Nagyon fontos a dehidratáltság elkerülése is, így gondoskodjunk a megfelelő napi folyadékbevitelről is.  

Ha pedig mindezek ellenére jelentkeznek a panaszok, merjünk orvoshoz fordulni, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a kellemetlen, kínzó érzésektől, hiszen miért is élnénk együtt a betegséggel, ha lehet anélkül is? 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb