Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: a top 15 magyar bartender közé jutott a szegedi Klepács Tamás, aki célja, nem kisebb, minthogy országos bajnok legyen

Ennél büszkébbek már nem is lehetnénk: bejutott a top 15 magyar bartender közé a szegedi Klepács Tamás, miután április 7-én, vasárnap az előkelő negyedik helyezést érte el a Magyar Bártender Szövetség által szervezett Magyar Cocktail Bajnokság Elődöntőjében, Budapesten, sőt elhozta a legjobb ízért járó különdíjat is. A versenyről, s arról, milyen finom itallal vette le a lábáról a zsűrit az italok szegedi mesterével, Klepács Tamással beszélgettünk.

2017-BEN TAMÁS MÁR ELNYERTE A MAGYAR BAJNOKI CÍMET

Mint Tamás kezdte beszélgetésünket, a bartenderek világa már régen megradta fantáziáját, most már 10 éve foglalkozik a szakmával. Régi motorosnak számít a pályán, hiszen már fiatalon is nagyon érdekelte a kevert italok világa, mindig is szerette kóstolgatni a különböző ízeket, vagy éppen egymással vegyíteni, kísérletezni velük. 2012 óta pedig meg is méretteti magát a Magyar Bártender Szövetség versenyein, melyek minden évben egyúttal kvalifikációs versenyei is az Európa bajnokságnak, illetve a világbajnokságnak. Tamás eddigi legjobb eredményét 2017-ben érte el, akkor ő lett a Long Drink kategória magyar bajnoka.

2024-ben Tamás újult lendülettel vágott neki a magyar bajnokságnak, hiszen az évek alatt még több tapasztalatot gyűjtött: egy szegedi hotelben bartenderként dolgozik jelenleg is, tavaly okóber óta pedig bartender oktatóként is tevékenykedik egy szegedi mixer iskolában.

KIMAGASLÓAN SOKAN JELENTKEZTEK AZ IDEI VERSENYRE

Mint Tamás beavatott bennünket a magyar bajnokságot egyhónapos felkészülési idő előzte meg. Az idei versenyre kimagaslóan sokan, több, mint 50 bartender jelentkezett országos szinten. Egy italkategóriában, a Long Drink kategóriában mérték össze tudásukat a szakma legjobbjai, azon belül három alkategóriát hirdettek, három szponzor cég termékei szerint -whisky, rum és gin – italokkal kellett italkülönlegességeiket megalkotni a versenyzőknek.

HÉT PERC ALATT ÖT ITALT KELLETT ALKOTNI

“Ilyenkor öt darab italt kell összesen elkészítenünk, melyben a kötelező alkohol elemből 2 centet határoztak meg, plusz mellette négy összetevőt használhattunk fel. Ennek az elkészítésére szigorúan hét perc állt a rendelkezésünkre. Ebből az öt italból egy ment a fotózásra, a másik négy pedig bekerült egy teljesen zárt szobába, amit egy négyfős kóstoló zsűri véleményezett. Ezt megelőzően egy egyperces angol prezentációban kellett az italunkat bemutatni” – magyarázta el Tamás a verseny részleteit.

ÍZÉBEN ÉS ILLATÁBAN A TAVASZI VIRÁGOK FRISSESSÉGÉT IDÉZTE MEG TAMÁS ITALA

A szegedi bartender az idei versenyre egy gin különlegességgel készült, melyben a rózsa és a hibiszkusz, illetve a koriander aromája és illata dominált. Egy igazán virágos, tavaszias, frissítő ital készült belőle, amihez Tamás rózsaszirupot, Cherry Brandy-t, frissen facsart gyümölcslevet, valamint cseresznyevirág ízesítésű tonikot társított.

MÁJUSBAN JÖN A DÖNTŐ

Mint megtudtuk, Tamás a negyedik helyezéssel továbbjutott a Magyar Bajnokság májusi döntőjébe, ahol már az abszolút magyar bajnoki címért megy a mérkőzés, ahol Magyarország 15 legjobb bartendere méri majd össze a tudását.

Végezetül Tamás köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták és segítették a versenyen való sikeres felkészülésében és szereplésében, mint munkaadója, Tar Zsuzsanna szállodaigazgató, Csötönyi Norbertnek, annak a mixer iskola igazgatójának, ahol Tamás is oktat, és a makói Bózsó Bencének, aki nagyon sokat segített a helyszín biztosításában a felkészülése során. Nem utolsó sorban pedig hálával tartozik feleségének, Diánának, aki rendületlenül kóstolta, és segítette koktélja tökéletesítésében.

Hajrá Tamás, nagyon szurkolunk Neked májusban!

A fotókat köszönjük Klepács Tamásnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb