Mindenmás

Napi pakk: napos időjárást és 25 fokot hoz a költészet napja Szegedre, telis-tele vagyunk programokkal

Ma is élvezhetjük a napsütést Szegeden, úgy hogy irány a természet és használjuk ki a jó időt! A séta és csavargás mellé pedig egy izgalmas programok is párosulnak, ugyanis ma ünnepeljük a költészet világnapját. Lesz

  • „Posztolj verset az utcára” megmozdulás,
  • Baka István költő, műfordító életműve előtti tisztelgés,
  • indul az Egyetemi Tavasz,
  • izgalmas programokkal várják a 32. Trapp Nap résztvevőit,
  • Szegedre jön Ölvedi Gábor,
  • és még YugoParty-ra is mehetünk!

Fújd meg a reggeli kávéd, és két korty között frissítsd fel magad a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS A KÖLTÉSZET NAPJA

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Leó, Szaniszló, Ariel, Arietta, Arlen, Gemma, Glória, Leon, Leona, Lionel és Szatmár nevű olvasónknak! Érdekességek:

  • Ma van a költészet napja! 1964-ben rendezték meg először a “Költészet napját” József Attila születésnapján, azóta minden évben ekkor ünnepeljük. József Attila a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt.
  • 59 éve született Tóth Péter zeneszerző, egyetemi tanár. 2008 óta tanít az ország neves egyetemein, 2013 óta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja.
  • 58 éve látta meg anapvilágot Lisa Stansfield énekesnő. (All around the world, Real thing),
  • 53 éve pedig Oliver Riedel német zenész, a Rammstein zenekar basszusgitárosa.

NAPSÜTÉSES CSÜTÖRTÖK

Csütörtökön is marad a sok napsütés Szegeden, kevés lesz a felhő az égen és csapadék sem várható. Az északias szelet többfelé élénk, helyenként kezdetben még erős lökések kísérhetik. Kora reggel 8 és 13, napközben 20 és 26 fok között alakul a hőmérséklet városunkban.

ROBBANTANAK SÁNDORFALVA KÖRNYÉKÉN

Megnövekedett hanghatásra kell számítani Sándorfalva térségében. Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred ugyanis április 11-én a sándorfalvi katonai gyakorlótéren 9 és 15 óra között nagy hanghatással járó robbantási kiképzést hajt végre. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

POSZTOLJUNK VERSET!

A Somogyi-könyvtár, mint minden évben, így az idén is csatlakozik a „Posztolj verset az utcára” mozgalomhoz. A központi könyvtár és a fiókkönyvtárak épülete előtt várják a versszerető posztolókat április 11-én, csütörtökön 9-től 18 óráig.

BAKA ISTVÁNRA EMLÉKEZNEK MA SZEGEDEN

A költészet napjával kezdődően kiállításokkal, rendhagyó irodalomórákkal, emléksétával tisztelegnek Baka István költő, műfordító életműve előtt. Baka Istvánnak 55 éve jelentek meg első versei a Tiszatájban, ötven éve lett a Kincskereső munkatársa, később főmunkatársa, majd főszerkesztő-helyettese. Szerkesztőségi szobája Szeged egyik fontos szellemi műhelye volt, megfordult benne a magyarországi és a határon túli kultúra sok-sok jelentős személyisége.

A többi közt ezt a szerkesztőségi szobát idézi meg a szegedi Somogyi-könyvtárban csütörtökön nyíló kiállítás. A könyvtár alagsorában kialakított szobában verskézirat- és gépirat-másolatokon olvashatják a költő verseit a látogatók. Az eredeti dokumentumok, fotók, korabeli újságcikkek felhasználásával összeállított kiállítás bemutatja Baka István életét, vers- és prózaköteteit, a szegedi szerkesztőségekben – a Tiszatájban és a Kincskeresőben – végzett munkáját és – az idén 90 éves – Ilia Mihály szerkesztő, irodalomtörténész szerepét pályafutása alakulásában. A május 22-ig látható kiállítás hamarosan videóinstallációval is bővül, melyen Baka-verseket és a költőről szóló megemlékezéseket is hallgathatnak az érdeklődők. A tárlat megnyitóját követően emlékséta indul, melyen életének fontos szegedi helyszíneit járhatják végig a résztvevők.

INDUL AZ EGYETEMI TAVASZ

Hét héten át, hetven helyszínen mintegy háromszáz eseménnyel – kiállításokkal, tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal, konferenciákkal, színházi bemutatókkal, koncertekkel és szórakoztató programokkal – várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz! A fesztivál kezdetét hagyományosan április 11-éhez, József Attila születésnapjához kötik.

TRAPP NAP SZEGEDEN

A Szegedi Tudományegyetem idén is megrendezi a több mint három évtizedes múltra visszatekintő sporteseményét, a Trapp Napot. Olimpiai érmesek, szegedi sztársportolók és ügyességi verseny is várja április 11-én a 32. Trapp Nap résztvevőit.

TIBETI TOROKÉNEK ZENGI BE SZEGEDET

A Vidáman Kft. meghívására ismét Szegedre érkezik Ölvedi Gábor, április 11-én. A Karma Pema Dorje szólókoncertje 108 perces tibeti torokének, gong, hangtál és mantrameditációs ülőkoncert a Kárpátia Filmszínházban lesz.

SZEZONZÁRÓ VAJDASÁGI VIGADALOM

“Szezonzáró Vajdasági Vigadalom” lesz ma este a Hungiban, avagy jön a YouGo Party. Csütörtökön egy kicsit kitekinthetünk a megszokott hazai zenék világából, és belevethetjük magunkat a balkáni életérzésbe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb