Mindenmás

Több száz migránsnak segített átjutni a határzáron egy afgán embercsempész, a szegedi nyomozóknak köszönhetően kapták el (videóval)

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Szegedi Osztályának nyomozói azonosították azt az embercsempészt, aki több száz migránsnak segített átjutni a biztonsági határzáron – tudtuk meg a rendőrségtől.

Mint kiderült, a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztálya nyomozást folytat embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy afgán férfival szemben. A gyanú szerint a férfi 2023 márciusa és augusztusa között egy Ásotthalomhoz közeli határszakaszon ez idáig ismeretlen társaival rendszeresen több száz illegális migránsnak segített Szerbia területéről az ideiglenes biztonsági határzáron keresztül Magyarországra jutni.

MEGRONGÁLTÁK A KERÍTÉST

A rendőrség kiemelte, hogy az átjutások elősegítése érdekében megrongálták a határvédelmi kerítéseket, lenyomták a szögesdrótot, és ruhadarabokkal, plédekkel letakarták. A kerítéshez létrákat vittek, a migránsokat megfelelő útba igazítással látták el.

N. Bismilah a cselekményét több, jelenleg ismeretlen bűntársával, bűnszervezet tagjaként végezte. A csoport tagjai között az eredményes bűnelkövetéshez szükséges feladatokat hierarchikusan osztották fel. Tevékenységüket a hatóságok előtti feltűnést kerülve végezték, nem használtak mobiltelefonokat, arcukat sállal, maszkkal takarták el. Attól sem riadtak vissza, hogy husángokat, köveket dobáljanak a járőrökre.

BELGRÁDBAN FOGTÁK EL A FÉRFIT

A határvédelmi kamerarendszer felvételeinek elemzése, valamint a szerb hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült azonosítani az afgán férfit. N. Bismilah ellen a Szegedi Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, majd végül Belgrádban fogták el a szerb hatóságok. Az embercsempészt a nemzetközi együttműködés keretében 2024. április 2-án adták át Röszkei Határátkelőhelyen az NNI Szegedi Osztály nyomozóinak. A Szegedi Járásbíróság április 4-én elrendelte N. Bismilah letartóztatását.

A férfi ellen a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség is eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak bűntett miatt.

MÁSIK KÉT FÉRFIT IS ELFOGTAK

A KR NNI Illegális Migráció Elleni Osztályának embercsempészés miatt folyamatban lévő két másik ügyben kiadott európai elfogatóparancsok alapján is sikerült elfogni az elkövetőket, egyiküket Németországban, másikukat Hollandiában. A német hatóságok március 19-én egy szír, majd március 28-án a holland hatóságok egy ukrán állampolgárt adtak át a magyar szerveknek. Letartóztatásuk elrendelése mellett mindkét gyanúsított ellen nyomozást folytat a KR NNI.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb