Smart Szeged

Bemutatóhelyekkel és információs ponttal bővül vármegyénk – közelebbről is megismerhetjük a Kiskunság vizes élőhelyeit

Félmilliárd forintnyi uniós forrásból valósították meg a Kiskunság vizes élőhelyeit bemutató oktatási- és turisztikai létesítményeket. Mint kiderült, négy ökoturisztikai fejlesztés fejeződött be a Duna-Tisza közén:

  • a Kolon-tónál oktatóközpont,
  • a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek,
  • a Nagyszéksós-tónál információs pont jött lére a vizes élőhelyek természeti értékeinek bemutatására.

HÉTÁLLOMÁSOS DIGITÁLIS TANÖSVÉNYT ALAKÍTOTTAK KI

Izsákon a Kolon-tó természeti értékeit mutatja be a Fürkésző Oktatóközpont, amelynek tetején egy kilátópontot is kialakítottak. Az új épület rendhagyó természetismereti órák és foglalkozások megtartására készült, de szakvezetéses túrák is indulnak majd innen. A tó tájtörténetét növény- és állatvilágát egy hétállomásos digitális tanösvény segítségével is megismerhetik – számolt be a projekt eredményeiről az MTI-nek Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője. Császártöltés közelében a Vörös-mocsár terepi bemutatóhelyen fedett pihenőhelyek, madármegfigyelő tornyok, halászati bemutatóhely létesült főként bemutatók és rövid előadások megtartására. A 8,5 kilométer hosszú kibővített tanösvényen a projekt keretében új információs táblákat helyeztek el.

ÚJ KERÍTÉS VÉDI A BIVALYOKAT

A Szatymaz külterületén lévő Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely kiindulópontja a terepi programoknak, helyszínt biztosít a térség hasznosításával, az élőhelyek fenntartásával kapcsolatos szakmai találkozóknak, képzéseknek és ökoturisztikai programoknak. A fejlesztések során Mórahalmon a Nagyszéksós-tónál információs pontot létesítettek, ahol a közeli Natura 2000 területek természeti értékeiről, élővilágáról tájékozódhatnak a vendégek.

A fejlesztés részeként a bivalyrezervátum körül kerítést építettek, valamint kültéri padokkal, asztalokkal és kerékpártorolókkal pihenőhelyeket alakítottak ki. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága a beruházást 527 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb