Közélet

Friss KSH adatok: brutálisat drágultak a telefon- és internetdíjak, ez húzta fel az inflációt márciusban

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a friss márciusi adatait, ezek szerint a februári 3,7 után márciusban 3,6 százalékkal voltak a fogyasztói árak magasabbak az egy évvel korábbinál. A mostaninál alacsonyabb inflációt utoljára 2021 februárjában mértek.

Nem jó, de nem is tragikus – lehetne most előhozni az idézetet a Csernobil-sorozatból, és ha annyira nem is szörnyű a helyzet, tényleg nagyjából eddig tartottak a jó hírek. Egy hónap alatt, februárról márciusra ugyanis nem is kevéssel, 0,8 százalékkal nőttek az árak, ennél nagyobb havi szintű drágulást utoljára épp tavaly márciusban mért a KSH. Ráadásul decemberről januárra és januárról februárra is 0,7 százalékkal drágult az élet, vagyis nem csak egy rossz hónap adatát látjuk most – jegyzi meg a HVG.

NAGYOT DRÁGULTAK A TÉVÉ-, TELEFON- ÉS INTERNETDÍJAK

A mostani adatot röviden a következő okokkal lehet magyarázni:

  • tavaly márciusban már iszonyúan drágult minden, az volt sorozatban a hetedik olyan hónap, amikor 20 százalék fölötti volt az infláció, vagyis ahhoz képest már nem nagyon lehetett hova emelni tovább az árakat;
  • viszont tavaly márciusban már látszottak a jelei annak, hogy a legdurvább drágulás lassan véget ér, úgyhogy most, egy évvel később kezd kifutni a bázishatás;
  • ez volt az a hónap, amikor hatalmasat drágultak a tévé-, telefon- és internetdíjak;
  • szintén nagyot drágult a benzin;
  • a forintárfolyam már nem nagyon segít: tavaly márciusban 373-398 forint között mozgott egy euró ára, idén 393-397 között, vagyis a korábbi hónapokkal ellentétben most már nem csökkenti az inflációt az, hogy a külföldről vett áruk és alapanyagok forintban számolva olcsóbbá váltak volna;
  • az energiaárat pedig sok vitát kiváltó módszertannal számolja a KSH.

Részletesen a következőképp jött ki a márciusi mutató:

  • az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt átlagosan a tavaly ilyenkorihoz képest;
  • a szolgáltatások ára 9,9 százalékkal emelkedett;
  • az alkoholos italok és dohányáruk 4,4 százalékkal drágábbak;
  • a ruhák szintén 4,4 százalékkal;
  • az „egyéb cikkek, üzemanyagok” nevű csoport, benne a benzin mellett gyógyszerekkel, háztartási eszközökkel, 3 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor;
  • a tartós fogyasztási cikkek ára 1,8 százalékkal csökkent;
  • a háztartási energia pedig 3,1 százalékkal jött ki olcsóbbra, mint egy éve.

Mint kiderült, az élelmiszerek igazán durva drágulása 2022 közepétől 2023 márciusáig tartott – ami most azért különösen fontos, mert innentől az a nagy áremelkedés már kiesik a bázisból, innentől kezdve már egy nagyon magas szint lesz az a 12 hónappal ezelőtti, amihez viszonyítjuk az aktuális árakat. Az alkohol és a dohánytermékek árai tavaly májusig emelkedtek komolyan, úgyhogy idén májusban esnek majd ki a bázisból, a szolgáltatások pedig egészen júliusig, és teljesen azóta sem állt le a drágulásuk.

A SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR HÚZZA FEL AZ INFLÁCIÓT

Már jó ideje leginkább a szolgáltató szektor húzza felfelé az inflációt, ott most 9,9 százalékos az éves drágulás. Ott nehezen gazdálkodták ki a nagyon magas világpiaci árak mellett 2022 végén kötött energiaszerződések költségeit, és a dolgozók magas bérköltségét is finanszírozni kell, ehhez pedig árakat kellett emelni.

Ráadásul most jöttek a durva átárazások, általában épp a tavalyi nagy infláció miatt: a tévé-előfizetések egyetlen hónap alatt 11,4 százalékkal drágultak, a telefon- és az internetdíj pedig 10,8 százalékkal volt magasabb, mint februárban (a tavaly márciusinál pedig 13,1, illetve 14,5 százalékkal nagyobbak) – emelte ki a HVG.

KORÁBBAN AZ ÉLELMISZERÁRAK PÖRGETTÉK AZ INFLÁCIÓT

A lap szerint korábban hosszú ideig az élelmiszerárak pörgették legdurvábban az inflációt, most viszont ott már nem olyan drámai a helyzet. Nagy áremelkedés nem volt az élelmiszerboltokban, az már más kérdés, hogy ez milyen minőséget jelent. 2022-ben és 2023 elején úgy megnőttek az árak, hogy most már nem igazán lehet azokon tovább emelni, így is zuhan a bolti forgalom. De ehelyett itt van újra a benzinár. Ez most 2,3 százalékkal magasabb, mint egy éve, és 2,1 százalékkal, mint egyetlen hónapja. A héten Nagy Márton be is rendelte a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, mire válaszul a szakmai szereplők elmondták, hogy a leginkább az adók növelik az árakat, és persze a forintárfolyam, valamint a beszerzési lehetőségek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb