Közélet

A híres műrepülő, Besenyei Péter gépe zuhanhatott le a hétvégén, újabb részletek derültek ki a halálos kimenetelű légibalesetről

Az eddigi adatok alapján egyre valószínűbb, hogy a pilóta rosszulléte okozta a tragédiát, hiszen a felvételek szerint a gép „vezetetlen repülési jelleget” mutatott a becsapódásig, írta meg az Index. A balesetben két ember halt meg szombaton, amikor mezőgazdasági területre csapódott egy kisrepülőgép Martonvásár és Ráckeresztúr között.

Mint a Rábaköz.hu írta, meg nem erősített információk szerint a Martonvásár és Ráckeresztúr közelében lezuhant kisrepülőgépet korábban Besenyei Péter műrepülő-pilóta vezette több alkalommal is, amikor a fővárosban, a légiparádék keretében átrepült a Lánchíd alatt. Ugyancsak nem hivatalos források szerint a kisrepülőgépen egy testvérpár tartózkodott, akik közül az egyik az egykori szingapúri magyar nagykövet volt. A Blikk információi szerint a tragédia másik áldozata egy 19 éves fiú lehet.

A PILÓTA ÉS UTASA A HELYSZÍNEN ÉLETÉT VESZTETTE, AKÁR 300-AL IS SZÁGULDHATTAK A FÖLDBECSAPÓDÁS ELŐTT

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja a baleset körülményeit. Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép két fővel a fedélzetén 9 óra 30 perckor szállt fel a tököli repülőtérről. A repülőgép három perc múlva érkezett a Martonvásár–Ráckeresztúr közötti gyakorlólégtérbe, ahol néhány perces repülést követően közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült. Szakértő szerint akár 300-al is száguldhatott a repülő, mielőtt belefúródott a földbe, írta meg az Index

SIKERÜLT HELYREÁLLÍTANI A KAMERA ÁLTAL RÖGZÍTETT FÁJLOKAT

„A bejelentést követően a KBSZ balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, amely során sikerült feltárni és beazonosítani a repülőgép fődarabjait, valamint a repülőgép kormányfelületeit” – írták a közleményben, majd kiemelték: „a helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a KBSZ szakemberei a hétvége során helyreállították”.

A PILÓTA ROSSZULLÉTE OKOZHATTA A TRAGÉDIÁT, DE VIZSGÁLJÁK A MŰSZAKI MEGHIBÁSODÁS LEHETŐSÉGÉT IS

Mint folytatták: “a felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után a rögzített felvétel végéig a repülőgép vezetetlen repülési jelleget mutat. A KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemle keretében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét” – tette hozzá az ÉKM. 

Forrás: index.hu/rabakoz.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb