Közélet

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora lett a Szegedi Tudományegyetemnek

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek, Gérard Mourou professzor személyében, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat. 2024. április 11-én, egy konferencia keretében Rovó László professzor, az SZTE rektora és Csák János  kulturális és innovációs miniszter jelenlétében, Mourou professzor aláírta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését.

Mint az egyetemtől megtudtuk, a Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou professzor többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják.

ENERGIA, FENNTARTHATÓ MÓDON

Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése. Ezzel kapcsolatban egy korábbi szegedi látogatása alkalmával a következőt nyilatkozta: „megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak.” Az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése.

MOUROU EDDIG IS TÁMOGATTA AZ SZTE-N MŰKÖDŐ NEMZETI LÉZERES TRANSZMUTÁCIÓS LABORATÓRIUMOT

Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Mourou és Tajima professzorok által javasolt lézeres neutron forrás kifejlesztése, amely a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célkitűzése. A Laboratórium működését Gérard Mourou professzor az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is fémjelzi.

AZ SZTE PROFESSZORA LESZ

Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Mourou professzor, elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát, 2024. május 1-től a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszoraként segíti az SZTE, és elsősorban az NLTL munkáját. Az erre vonatkozó szerződést Mourou professzor 2024. április 11-én Rovó László, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében ünnepélyes keretek között írta alá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb