Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: irány a döntő! Szegedi szakács a győztesek között a világ egyik legrangosabb főzőversenyén, a Bocuse d’Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával térhetett haza a magyar csapat a világ egyik legrangosabb főzőversenyének, a Bocuse d’Or, európai válogatójáról. A március 19-20-án a norvégiai Trondheimben megrendezett versenyen a magyar csapat tagjaként Tanács Marcell, szegedi szakács is ott volt a sűrűjében, s munkájával hozzájárult, hogy biztosítsák helyüket a grandiózus megmérettetés lyoni döntőjébe, melyre 2025 januárjában kerül majd sor. A válogatón, s az arra való felkészülésen Marcell rengeteg élménnyel gazdagodott, ezeket osztotta most meg velünk.

“EGYSZERŰEN NEM LEHET KIHAGYNI”

Marcell 2016-ban, frissen végzett szakácsként helyezkedett el az egyik szegedi szállodában, s azóta is annak csapatát erősíti. Mint mesélte, 2023 november közepén kacsintott rá a szerencse, s adódott lehetősége fiatal szakácsként, hogy jelentkezzen Kelemen Roland séf, a Bocuse d’Or-ra készülő csapatába segítői pozícióra. “Azonnal elfogadtam a kínálkozó lehetőséget, és jelentkeztem, hiszen úgy gondoltam, hogy ezt egyszerűen nem lehet kihagyni. Ha nem éltem volna vele, biztosan megbántam volna később. Szerintem ez egy hatalmas lehetőség, hogy egy vidéki szálloda konyhájáról valakinek esélye nyílik részt venni egy ilyen izgalmas és kihívásokkal teli versenyen, és annak felkészülésében” – árulta el Marcell.

LÁTÁSTÓL VAKULÁSIG DOLGOZTAK

Az ifjú szegedi szakács 2024 januárjában kapta meg a hírt, hogy kiválasztották, sikerült bekerülnie a magyar csapatba. “Az igazat megvallva nagyon izgultam. Utólag visszagondolva nem kellett volna, mert egy hihetetlen jó és összetartó csapat részese lehettem” – idézte fel a kezdeteket. Mint elárulta, az ezt követő időszak nem volt piskóta: a felkészülésbe mindenki hihetetlen munkát rakott bele, és látástól vakulásig munkájuk tökéletesítésén dolgoztak a hét hat napján. De nem volt ritka az sem, hogy egy-egy vasárnapot is a felkészülésnek szenteltek, főleg a versenyt megelőző egy hónapban.

ÓRIÁSI PRECIZITÁST ÉS ODAFIGYELÉST IGÉNYELT MUNKÁJA

“Mondhatni, együtt sírtunk, együtt nevettünk. Kijelenthetem, hogy nagyon szoros kapcsolatok születtek, és teljesen összecsiszolódott a csapat. Próbáltuk segíteni Rolandék munkáját, hogy nekik csak a gyakorlással kelljen foglalkozniuk a felkészülés során” – mesélte el Marcell. Hozzátette, neki, mint segítőnek, az egyik legnagyobb feladata a gyakorlásra való felkészülés volt, ami abból állt, hogy minden alapanyagot elő kellett készítenie. “Minden egyes tételt, ami szerepelt a receptúrájukban, grammra pontosan ki kellett mérni, kiporciózni és bekészíteni. Ez a feladatkör nagy precizitást és odafigyelést igényelt, legfőképpen Trondheimben, ahol még a versenyt megelőző utolsó napokon is zajlott a gyakorlás. Emellett a tanulók irányítása, kisebb-nagyobb logisztikai feladatok elvégzése, és a konyha rendben és tisztán tartása volt a feladatom” – árult el a szegedi szakács.

CSÚCSÉTTERMI TAPASZTALAT NÉLKÜL ÁLLTAK HELYT

A magyar csapat élén Kelemen Roland, egy sóstói szálloda séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos sous chef, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. Nagy segítséget nyújtottak számukra az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok sokat tapasztalt szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében.

Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban, írta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. Hozzátették, a mostani csapat tagjainak teljesítménye azért is figyelemreméltó, mert nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, ahol a legjobb tál különdíját is megnyerték.

MARCELL SOK-SOK ÚJDONSÁGGAL ISMERKEDHETETT MEG

Marcell így kétségkívül egy hihetetlenül izgalmas és újdonságokkal teli világba csöppent, ahol számára új konyhatechnológiákkal és alapanyagokkal ismerkedhetett meg. Megtudta például, hogy a norvég rénszarvas-fartő, – amely nem sokban tér el a magyar szarvasok húsától-, kevésbé inas, húsa feszesebb és nagyobb rostozatú, íze markánsabb, vagy, hogy a skrei tőkehal különlegessége, hogy kevésbé zsíros és izmosabb, feszesebb a húsa. A szegedi szakács nem véletlenül ezt a két húsfélét emelte ki, hiszen mindkettő szerepelt a versenyen elkészített fogásaik között, ami olyan jól hangzik, hogy csak olvasva is összefut a nyál a szánkban, íme:

  • Hús tányér: rénszarvas fartő, libamájjal töltött kucsmagomba, som jam, céklaköret  – póréhagymával spárgával töltve, burgonyapüré
  • Side dish: nyelvraguval töltött nudli – vajmártás
  • Hal tányér: skrei tőkehal – édeskömény és pezsgő velouté, burgonyaköret – tormával és gomba kaviárral, karamellizált hagymával töltött ropogós céklaköret
  • Side dish: ropogós halfasírt – zöldség ragu 

“A SZAKMA CSÚCSÁBA NYERHETTEM BETEKINTÉST”

“Szeretném megköszönni a lehetőséget a szállodának, ahol dolgozom, annak konyhafőnökének, Bálint Ferencnek, valamint Kelemen Roland séfnek, Fodor Noel commisnak, Szabó László coachnak, nem utolsó sorban Dalnoki Bence csapatvezetőnek, hogy részese lehettem ennek a fantasztikus csapatnak, és hogy ezáltal ennyi szép és pozitív emlékkel, valamint tudással gazdagodhattam, és új perspektívából nyerhettem betekintést a szakmám csúcsába” – zárta gondolatait Marcell.

A fotókat köszönjük Tanács Marcellnek! Forrása: Magyar Bocuse d’Or Akadémia FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb