Mindenmás

Közeledik egy fontos határidő, amit jobb ha beírsz a naptárodba: szegedi vállalkozóknak fontos lehet

Közeledik a harmadik havi és az első negyedéves áfa bevallásának ideje. Ez idén április 22-ére esik majd. Az áfa-bevallása több módon is benyújtható. Mutatjuk, hogyan tudod ezt megtenni.

ÁLTALÁNOS NYOMTATVÁNYKITÖLTŐ PROGRAM (ÁNYK) VAGY AZ EÁFA RENDSZER

Több módon is benyújtható a vállalkozások áfa-bevallása az adóhivatalhoz. Az egyik lehetőség az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK), ez egészül ki az új eÁFA révén igénybe vehető webes felületen. Az eÁFA-rendszer használata nem kötelező, azonban az ÁNYK-hoz képest számos előnyt kínál- írja az Index.hu.

AZ EÁFA IGEN NÉPSZERŰ

Az új rendszer eredményei a számokban is megmutatkoznak. Az eÁFA egyik bázisa a NAV Online Számla rendszere, az ide regisztrált vállalkozások száma mára átlépte 1,5 milliót. Amíg 2019-ben átlagosan havonta kétmillió számláról érkezett adat, addig mára elérte a havi 64 milliót – emelte ki az államtitkár.

A WEBES FELÜLET ELŐNYEI

A webes felületen a gazdálkodó a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat kiegészítheti, módosíthatja és a bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyja.

NEM KÖTELEZŐ HASZNÁLNI AZ EÁFA RENDSZERT, DE SZÁMOS ELŐNYT KÍNÁL

Izer Norbert államtitkár úgy fogalmazott: az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a gazdaság fehérítését is szolgálják ezek a kormányzati intézkedések. Ráadásul a papírszámláról áttérők számlánként több száz forintot is spórolhatnak. Az online számlázás révén pedig a cégek egyre nagyobb informatikai jártasságra tesznek szert, amely nemcsak az adott vállalkozást fejleszti, hanem jelentős szerepet játszhat Magyarország versenyképességének további növekedésében is.

A KORMÁNY CÉLJA A FELÜLETTEL AZ ADMINISZTRÁCIÓCSÖKKENTÉS

Az új eÁFA rendszer kidolgozása is része volt a kormány azon elkötelezettségének, ami szerint vállalkozóbarát adózási környezetet teremt. Ennek része az adminisztrációcsökkentés, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy még az idén fenntartható növekedési pályára álljon a magyar gazdaság – hangsúlyozta Izer Norbert.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb