Mindenmás

Megemlékeztek az 1940-es vérengzés áldozatairól Szegeden

Megemlékeztek a 1940. évi katyńi vérengzés áldozatairól, ma délelőtt Szegeden. Szentmise, díszőrség majd megemlékezés is volt. Az 1940-es vérengzés a történelem egyik legnagyobb bűncselekménye, amit a lengyel tisztek ellen követtek el.

PÜSPÖKI SZENTMISÉVEL KEZDŐDÖTT, MAJD A KATYN- EMLÉKKERESZT ELŐTT FOLYTATÓDOTT

A Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye az 1940. évi katyńi vérengzés áldozataira emlékezve szervezte a megmozdulást- írja a Rádió88.hu. A megemlékezés délelőtt 10 órakor kezdődött, a püspöki szentmisével a Fogadalmi templomban, ahol a lengyel 21. Kárpát Hegyivadász dandár katonái adtak díszőrséget, majd a megemlékezés 11 órakor folytatódott a Katyń-emlékkereszt előtt.

A VÉRENGZÉSRŐL

A lengyel tisztek NKVD általi kivégzése 1940 tavaszán a történelem legnagyobb bűncselekménye volt, amit hadifoglyok ellen követtek el. Annak ellenére, hogy hadifogolyként a nemzetközi egyezmények és törvények védelme alatt álltak, mindannyiukat tarkólövés által ölték meg. Azért haltak meg, mert nem árulták el Lengyelországot, hűek maradtak hozzá. Az áldozatok a lengyel állam válogatott függetlenségpárti elitjét alkották. Sokan közülük részt vettek a független Lengyelországért folytatott küzdelemben az 1914-1921-es években. Többek között a lengyel-bolsevik háborúban is harcoltak, amelynek elvesztése nemcsak a lengyel függetlenség elvesztését, hanem a latin civilizáció megsemmisítését is jelentette volna.

Fotók: Olvasónktól kaptuk, köszönjük!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb